fredag den 8. maj 2015

Kevin McDermott; Valentina

Kevin McDermott; Valentina

Bagsidetekst:
Det meste af kloden er oversvømmet eller udtørret. På en ø, som er undsluppet de værste naturkatastrofer, bor Valentina i Fortet - en stærkt bevogtet lille del af øen, forbeholdt de rige og priviligerede. Valentina er præsidentens datter; beskyttet, forkælet, arrogant.

Provokeret af sine venner, den norske klimaflygtning Pippa og den temperamentsfulde Damien, indvilliger hun i at tage på en hemmelig tur til Ødemarken uden for Fortet. Det bliver en livsfarlig tur ikke alle vender hjem fra.

Valentina er præsidentens datter, forkælet, arrogant og meget irriterende. Hun har ikke mange venner, og de få hun har, behandler hun ikke særlig godt - i hvert fald ikke i starten af bogen. Der flytter en ny familie til Fortet og Valentina bliver venner med drengen, Damien, der er stik modsat hende - vild, uden pli og charmerende.

Damien og Pippa begynder at prikke til Valentinas nysgerrig om hvor meget dem der har magten skjuler for den almindelige befolkning og de beslutter sig - med præsidentens tilladelse, selvfølgelig - at besøge et af ydre områderne, for at kunne se med deres egne øjne hvordan det er derude. Valentinas bror er en del af modstandsbevægelsen og hun glæder sig meget til at se ham.

Ingenting går dog som de har planlagt og pludselig er Valentina og Pippa i stor fare! De må stole på hinanden og på de mennesker de møder. Valentina ser folket i ødemarken med nye øjne og det går op for hende at de håber at hun bliver den næste præsident. Hun finder også ud af sandheden om hvorfor hendes bror flyttede hjemmefra og hvilke planer der ligger for hende, hvis hun altså kommer hjem i et stykke!


Denne bog er desværre ikke helt så god som jeg håbede. Jeg synes bagsideteksten lød virkelig spændende, og selvom den dystopiske tanke ikke er ny, var det her alligevel lidt anderledes. Selvom der står at der er en ungdomsbog, kan den fint læses af de yngre læsere også. Sproget er virkelig nemt - meget talesprogsagtigt, og det synes jeg faktisk ødelægger bogen lidt. Især Valentinas tanker og samtaler med sig selv er meget barnlige og de bidrager ikke med det der ekstra som indre tanker ofte gør.

Selvom Valentina forandres, modnes og vokser gennem bogen er hun stadig bare den opblæste, forkælede og arrogante præsidentdatter og jeg synes virkelig ikke hun var nem at holde af. Damien forventede jeg at se meget mere til og det er som om han bliver skrevet ligeså hurtig ud af handlingen som han kom ind i den. Man kan dog tydeligt mærke at både ham og Pippa kommer fra meget anderledes kår end Valentina og det giver anledning til en del skænderier, misundelse (især fra Valentina som nok inderst inde godt ved at hun ikke er sød ved sine venner) og forklaringer.

Bogen har fået 3 stjerner, mest fordi jeg stadig synes tanken bag er rigtig god, jeg er bare ikke vild med udførelsen - desværre!

Fakta:
Forlag: Jensen & Dalgaard
Original titel: Valentina
Udgivet i: 2012 (på engelsk) og 2015 (på dansk)
Antal sider: 223
Læst på dansk
3 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar