fredag den 29. maj 2015

Robert Mihaere; Den Grå Herskers Fange


Robert Mihaere; Den Grå Herskers Fange 1+2

Sømkatten og spjætmusen - bagsidetekst:
Nonniesense er et forunderligt land og en fantastisk fjolleverden. Fuld af eventyr, spænding og mærkværdigheder - og to gode venner: Spjætmusen og den besindige sømkat. De to er gået på eventyr i Kilde-kildevældsskoven og aner intet om den fare, der lurer i Nonniesense. Mørke, hætteklædte væsner lusker rundt med skumle planer for Humlefanterne og deres dronning. Og lige pludselig er de to venner indblandet i et farligt eventyr! For den onde Kroz udtænker planer i sit stengrå slot. Planer der skal gøre en ende på alt kulørt liv i Nonnisense. Månemalerne for fortvivlede, dørhovederne er bekymdrede, og kululørboerne er bare kulørte. Noget må gøres! Mens månen langsomt falmer, drager de to venner og en lille, broget flok på en farlig ekspedition for at redde det forunderlige Nonnisense ...

Velkommen til Nonnisense! Som navnet antyder, er der ikke meget "sense" i denne verden. Det er en sammensat verden, fx er alle dyr sammensat af forskellige dyr og der er plads til leg - og der bliver leget! Vi stifter bekendskab med en hel masse forunderlige, mærkelige og sjove væsner der lever i Nonnisense. Vi møder de to venner Spizpot (en sømkat) og Hiphop (en spjætmus), der er vilde med eventyr! En dag kommer de endelig over på den anden side af POPstenene og her møder de en farveløs kululørbo ved navn Kallum, der er meget ulykkelig. Skæbnen vil dog, at vores to venner hjælper Kallum med at finde sin farve og derved får han chancen for at åbne en butik i Kongens Kululørby.

Alt tegner til at ende godt, men dørhovedet i butikken lægger mærke til at månen ikke skifter farve som den burde, og det gør ham urolig. For uden farveskiftet af månen vil Nonnisense gå til grunde - alle er nemlig afhængige af månemalerne til at styre farverne. Fx vil Toffee-skvæt-træerne ikke skvætte toffee, og det er det de blophalede sommeraber lever af.

Vores to venner begiver sig afsted med en besked til månemalerne fra dørhovedet, men ikke alt går som planlagt. Kallum bliver også bekymret og han tager også afsted mod månemalerne. Men kan de nå det i tide?


Kampen om månen - bagsidetekst:
Nonnisense er i fare. Månen falmer, og det går hurtigt. Det er ikke godt! SnorSneSpidserne er endnu mere gnavne end normalt, løvhalede gøjeslanger endnu mere sultne end normalt, og Det Grå Rige vokser hastigt og spreder sit mørke. Hvad sker der med den tapre ekspedition, mens kaos rykker frem i Nonnisense? Kallum har samlet en lille, modig månemalerhær, og de ved, hvor de skal hen, men ikke helt hvordan, eller hvad der skal ske, når de når frem. Spizpot og Hiphop slog spadehalebæverne på egen bane, men det har forsinket dem og deres hold meget. De er stadig langt fra Det Grå Rige, og tiden er knap. Hver forsinkelse kan betyde enden på Nonnisense! Vennerne har håbet i behold, og de har hinanden, men er det mon nok ...?

Alle vores helt er i en eller anden form for problemer og tiden er ved at løbe ud. Spizpot og Hiphop forsøger at nå til Det Grå Rige, men undervejs støder de både på forhindringer, men også på flere hjælpere, der for alt i verden vil slå Kroz. Kallum og hæren af målemalermænd løber også hele tiden på nye forhindringer og pludselig befinder de sig under jorden og har svært ved at navigere!

Hver eneste forhindring kan medfører at de ikke når at standse Kroz før han begår den ultimative onde handling - han har nemlig tænkt sig at sikre at månen aldrig mere bliver farvet! Vores helte skal skynde sig for at nå frem - og hvordan har de dog tænkt sig at stoppe Kroz? De har ingen hær! Men heldigvis har de en masse smarte og kloge hjerner, der kan udtænke en plan for dem - om den holder, ja det må I selv læse!


Denne serie er fremragende til højtlæsning! Den er virkelig underholdende og de der er mange ord hvor man som læser skal holde tungen lige i munden, ellers kan den godt slå knuder! Selvom jeg nok ikke helt er målgruppen, var jeg meget underholdt alligevel og synes det var spændende læsning. Bogen er skrevet i et nemt (bortset fra tunge-knude-ordene) og flydende sprog og kapitlerne er overskuelige, så det vil være nemt at tage et kapitel inden sovetid.

Samtidig er illustrationerne noget for sig. De er virkelig fine, farverige og flotte - de bringer noget ekstra til historien, netop fordi der er væsner der ikke eksisterer i virkeligheden, er det rart med illustrationer af hvordan de ser ud! Hist og her, er der også små faktabokse der forklare hvordan nogle af de forskellige dyr og planter vores venner møder undervejs ser ud og hvor de findes i Nonnisense.

To rigtig flotte og gennemarbejde bøger der vil gå rent ind for førskolebørn og børn der lige har knækket læsekoden - og forhåbentlig også hos deres forældre!

Tak til Muusmann'forlag for anmeldereksemplarene!

Fakta:
Forlag: Muusmann'forlag
Udgivet i: 2015
Antal sider: begge bøger er på 192 sider
4 ud af 5 stjerner (til begge bøger)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar