lørdag den 16. maj 2015

Neil Gaiman; Nobody

Neil Gaiman; Nobody

Bagsidetekst:
I ly af nattens mørke sniger Manden Jack sig ind i familien Dorians hjem og dræber forældre og ældste barn, men familiens yngste undslipper. Det lille barn havner på en gammel kirkegård, hvor beboerne beslutter sig for at opfostre ham.
Nobody kan Blegne og gå Drømmegang, men uden for kirkegårdens mure lurer faren imidlertid. Manden Jack er stadig på udkik efter det undvegne barn. Et endelig opgør er uundgåeligt.

Manden Jack har en opgave - han skal slå en hel familie ihjel. Mor, far og børn. Mor, far og det ældste barn er ingen sag for Manden Jack, men familiens yngste søn undslipper. Han er lige akkurat gammel nok til at kravle, så han finder vej ud af sin seng, ned af trappen og ud af huset. Barnet sætter kursen mod den lokale kirkegård og her - til hans held - "lever" de døde stadig, som spøgelser og ånder. Manden Jack kan ikke nå ham og takket være en mystisk person, der senere bliver værge for drengen, kan han ikke huske hvorfor det var så vigtigt for ham at komme derind.

Kirkegårdens beboere tager drengen til sig og kalder ham Nobody. For med sådan et navn er han i sikkerhed for Manden Jack.

Drengen vokser op på kirkegården, han lærer at Blegne, gå Drømmegang og andet godt som de døde benytter sig af, men han er nysgerrig. Hvad sker der uden for kirkegårdens sikre mure? Han vil lære, opleve og overleve.

Men Manden Jack har ikke opgivet og han venter kun på at drengen begår en fejltagelse - men drengen har heller ikke givet op og han venter kun på at Manden Jack skal trække først.

"Et endeligt opgør er uundgåeligt."


"Nobody" har stået på min TBR-liste alt alt for længe, og nu hvor jeg har læst den, forstår jeg slet ikke at den har kunne stå der så længe uden at jeg har fået den læst. Det er først for nyligt at jeg har læst mine første bøger af Neil Gaiman og jeg må sige at han virkelig er en sand magiker med ord. 

Selvom bogen er meget mørk og dyster formår Gaiman alligevel at skrive med en blanding af barnlighed og naivitet, når han beskriver Nobodys syn på verden, men drengen ved jo selvfølgelig heller ikke bedre! Jeg nød i hvert fald hver en side i bogen og kunne slet ikke slippe den igen! Et rent mesterværk! Neil Gaiman har virkelig en evne til at skildre en magisk og fantastisk verden så levende, at man virkelig føler at man selv går på kirkegården med Nobody, selv danser i gaderne og selv bliver ført til Ghûlheim. 

Jeg er vild med det! 

Nu må tiden snart komme til "Coraline", "Neverwhere" og "Amerikanske Guder"....

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Original titel: The Graveyard Book
Illustrationer: Chris Riddel
Udgivet i: 2008 (på engelsk) og 2009 (på dansk)
Antal sider: 264
5 ud af 5 stjerner

2 kommentarer:

  1. Åh, det er simpelthen sådan en skøn bog! Så fin og livsbekræftigende! Dog synes jeg stadig, at 'Coraline' er Gaimans største mesterværk til børn – den skal du glæde dig til!

    SvarSlet
  2. Jeg har ikke læst så mang af Gaimans bøger, men dem jeg har læst er helt fantastiske. Jeg må heller se at få bestilt 'The Graveyard Book' hjem, så jeg kan læse den i min sommerferie:-)

    SvarSlet