søndag den 9. oktober 2016

Chris Weitz; Den nye orden

Chris Weitz; Den nye orden (The Young World, #2)

Bagsidetekst:
Da den lille gruppe teenagere flyver ud af New York, håber de, at mareridtet endelig er forbi. Men det er en ny og uigennemskuelig verden, der venter dem. Ved et uheld bliver gruppen skilt ad. Jefferson optages i en oprørsgruppe, der vil bringe Kuren tilbage til klanerne på Manhatten, mens Donna starter, hvad der på overfladen ligner, et helt almindeligt liv i England. Men endnu en gang viser det sig, at intet er, som de tror. Og spørgsmålet er nu, om gruppen igen kan blive forenet og forhindre en endnu større katastrofe.

Som jeg skrev i min anmeldelse af "De overlevende" (læs den her) minder den her serie mig ufattelig meget om The Tribe tv-serien der kørte på TV2 for lang tid siden. Jeg ved ikke om de i serien også møder voksne, men her i bogen fungerer det rigtig godt at vores gruppe af teenagere, pludselig finder ud af at de ikke er alene.

Og hvordan skal man så håndtere det? Kan Donna "glemme" sin fortid på Manhatten hvor hver dag var en kamp for overlevelse? Kan Jefferson træde i sin brors fodspor og forhåbentlig samle alle klanerne og bringe fred og en ny orden til byen? Lad mig sige, at det går i hvert fald ikke helt efter planen.

Der var nogle ting der irriterede mig mere ved denne bog end den første. Jeg har vænnet mig til Donnas fortællemåde, og Jeffersons, men nu hører vi også fra andre og de taler til læseren på en anden måde. De ved godt at vi læsere sidder derude og følger med. Det kunne måske have fungeret hvis alle fortællerstemmerne gjorde det på det samme måde, men det gør de ikke.

Samtidig - til slut - hører vi fra Brainbox og i hans kapitaler er der ingen kommaer eller punktummer. Jeg ved godt at det er et virkemiddel der skal give os et indblik i hans hoved og hvordan han fungerer og tænker, men det irriterede mig helt vildt. Det er virkelig svært at læse sider uden en eneste pause. Det bliver noget hastværk og noget jammer.

Alligevel overskygger det ikke at historien er spændende og hæsblæsende. Der skal træffes beslutninger om liv og død og snart er vennerne ude hvor de ikke kan bunde. Jeg er spændt på hvordan det hele skal ende, for indtil videre er der meget få de kan stole på og alle lader til at arbejde ud fra deres egen dagsorden.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The New Order
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2016 (på dansk)
Antal sider: 301
4 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar