lørdag den 15. oktober 2016

Sarah Crossan; One

Sarah Crossan; One

Bagsidetekst:
Her er vi. Og vi er i live. Er det ikke vidunderligt? Alt vi to overhovedet er her.

De siamesiske tvillinger Tippi og Grace er trods deres fysisk to meget forskellige og selvstændige individer. Da pengene til privatundervisning slipper op, og de bliver sendt i en almindelig skole, åbner der sig en helt ny verden af mobning - men også af venskaber og kærlighed. Grace forelsker sig i Jon og mærker for første gang i sit liv en trang til ikke at have Tippi med til alt, hvad hun foretager sig. Da hun samtidig rammes af en hjertesygdom, bliver spørgsmålet om adskillelse pludselig helt konkret. Men hvordan vil det være at leve adskilt, når man føler sig som en?

Jeg havde ikke læst nogle anmeldelser af denne før jeg læste den, men jeg havde fornemmet at der var en meget positiv vibe omkring den. Ud fra bagsideteksten synes jeg historien lød spændende og ikke som noget jeg havde læst før. Jeg fik ret - den er slet ikke som noget jeg har læst før!

For det første er historien skrevet som et langt digt. Jeg skulle lige ind i flowet, men efter bare de første 10-20 sider, tænker man slet ikke over at siderne ikke ser ud som de normalt gør. Det gav en helt speciel læseoplevelse. Den gjorde også at de knap 400 sider var meget hurtig læst og selvom de var det, er det helt bestemt 400 sider der gjorde et stort indtryk på mig.

Det er Grace der er hovedperson og hun fortæller på fineste, smukkeste og mest rørende vis, hvordan det er at være siamesisk tvilling. Hvordan det er at hænge sammen med sin søster - både på godt og ondt, men også fysisk. Hvordan det er, pludselig gerne at ville ting uden sin søster. Hvordan det er, pludselig at være uden sin søster.

Det er en meget smuk og rørende fortælling om den første kærlighed. Om at være teenager. Om at skulle træffe et valg, der ikke alene kan få enorme konsekvenser for en selv, men også alle omkring en. Det er en fortælling om at være så markant anderledes, at mobning ikke kan undgås, og det er en fortælling om de mennesker der tør støtte op om en og beskytte en - eller, det hedder vel ikke én når der er to...?

Anyway. Jeg nød virkelig at læse bogen og jeg vil helt klart anbefale den til alle ya-elskere. Den er forfriskende, forførende og fantastisk. Det bliver aldrig for melodramatisk, men man sidder helt klart tilbage og kæmper lidt med tårerne. Smukt.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar (modtaget ved bogbloggertræf)

Fakta:
Forlag: Politiken
Original titel: One
Udgivet i: 2015 (både på engelsk og dansk)
Antal sider: 376
5 ud af 5 stjerner

Andre bloggere skriver:
Bibliotekatten
Lushesbooks
Trolderier

4 kommentarer: