søndag den 16. oktober 2016

Patrick Ness; Vi andre bor her bare

Patrick Ness; Vi andre bor her bare

Bagsidetekst:
Hvad nu hvis du ikke er den udvalgte?
Altså den, som skal bekæmpe zombierne eller de sjælespisende spøgelser eller den nye ting med de blå lys - hvad pokker det så end er for noget? Hvad nu hvis du er ligesom Mikey? Som bare gerne vil bestå sin eksamen, gå til gallafesten med sine venner og måske endelig tage sig sammen til at invitere Henna ud - altså hvis ikke nogen finder på at sprænge skolen i luften. Igen. Nogle gange er der større problemer end denne uges udgave af Jordens undergang. Og nogle gange bliver du nødt til at finde det ekstraordinære i dit helt ordinære liv. Også selvom din bedste ven bliver tilbedt af pumaer. 

Patrick Ness kan altså et eller andet. "Monster" var fantastisk, rørende, smuk, tårevældende og livsbekræftende. En af de bedste bøger jeg har læst - nogensinde. "Mere end det" var underlig, interessant, tankevækkende, skræmmende og fantastisk. "Vi andre bor her bare" er ...

Forfriskende! Hold op hvor er det fedt med en ungdomsroman som ikke følger den udvalgte. Som ikke beskæftiger sig med vampyrer, sjælespisende spøgelser osv (og så alligevel lidt), men i stedet beskæftiger sig med dem der normalt står på sidelinjen i alle de andre historier om paranormale fænomener. Tænk på Bellas venner i Twilight fx.

Anderledes! Hvert kapitel indledes med, hvad der ville ske, hvis den her bog omhandlede de føromtalte vampyr-spøgelses-blåt-lys-person, hvilket egentlig er meget fedt, for netop den verden og den "ordinære" som Mikey befinder i, kollidere selvfølgelig på et tidspunkt. Patrick Ness har en underfundig og spændende skrivestil, som til tider er meget filosofisk, ligesom i "Mere end det".

Underholdende! Sproget og humoren heri er helt fantastisk. Selvom jeg flere gange sad og rystede opgivende på hovedet, sad jeg ligeså ofte og smilede for mig selv. For det komiske er, at den almindelige verden går videre, selvom de ekstraordinære ting sker omkring folk.

Original! Personerne i "Vi andre bor her bare" er ligesom du og jeg - måske lige bortset fra Jared, som er kvart gud (jo jo, den er god nok). Almindelige mennesker med almindelige problemer. Familieknas. Alkoholisme. Fraværende forældre. OCD og neuroser. Spiseforstyrrelse. Forelskelse. Boy band-crushes. Det er så fedt at se disse "ordinære" personer, ikke blive udsat for ekstraordinære ting, men derimod "ordinære" problemer, der virker ekstraordinære for dem - giver det mening?

Kort sagt - Patrick Ness har gjort det igen! Min anbefaling: læs den hurtigst muligt!

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The Rest of Us Just Live Here
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2016 (på dansk)
Antal sider: 263
5 ud af 5 stjerner

Andre bogbloggere siger:
Xenia's bogblog

3 kommentarer:

 1. Da jeg lige havde vænnet mig til stilen, morede jeg mig kosteligt over bogen. Har man læst bare en brøkdel af de ungdomsbøger, der er udgivet de seneste fem år, vil man sandsynligvis nyde den satiriske stil, som bogen er skrevet i :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja enig - den er virkelig fed og humorfyldt!

   Slet
 2. Jeg syntes også den var rigtig god, men ville faktisk også gerne have den anden side af historien med også :)

  SvarSlet