lørdag den 21. januar 2017

Ali Benjamin; Zu og stjernestøvet

Ali Benjamin; Zu og stjernestøvet

Bagsidetekst:
Da hendes bedste ven dør i en drukneulykke, er Zu overbevist om, at den egentlige årsag må være en forbrænding fra en sjælden gople. Zu trækker sig ind i en stille, fantasifuld verden, hvor hun udtænker en plan, der kan bevise hendes teori, om hun så skal rejse jorden rundt for at finde den ...

Selvom dette er en bog jeg har skrevet lektør på, bliver jeg nødt til at dele med den jer. For det er simpelthen så dejlig en historie. For selvom Zu kun er 12 år, gør hun sig virkelig store tanker om livet.

Jeg kan rigtig godt lide Zus meget teoretiske tilgang til de problemer hun står overfor. Hun undersøger, læser artikler på nettet, skriver lister med for og imod og tænker i det hele taget meget over sine valg. Hun er dog meget naiv - som en 12-årig jo nok er. Hele hendes ide med at rejse til Australien og hvordan hun tackler det, da det går op for hende at det ikke lykkedes, er hjerteskærende. For så er hun pludselig blevet til det hun ikke ville.

Nedenstående citat beviser meget godt hvor eftertænksom Zu er. Hvor sensitiv hun også på en måde er. For selvom hun udad til lader til at have styr på det - får vi som læser et indblik i hvor meget hun går og tumler med - ikke kun med venindens død, men også sin plads i skolen.

"I bogen hænger den gamle dame tomme 
flasker op i et træ, så de kan minde hende
om alle hendes fejltrin. Når brisen får flaskerne
til at støde sammen, lyder de som vindspil, og det er det,
jeg bedst kan lide ved bogen: Billedet af de dinglende flasker, 
alle de forfærdelige minder, som på en eller anden måde
laver musik, hver gang de bumper ind i hinanden."

I skolen kæmper hun nemlig om at finde sin plads i klassen. Det er ikke nemt, når hun før hun begyndte på sit talestop, var den der sagde alt for meget - og tit for meget mærkeligt. Derfor blev hun holdt udenfor og mobbet. Nu skal hun finde sin plads igen og der bliver taget tilløb til endda at få en ven og begynde at tale igen.

Det er også en historie om at godtage forklaringen: "Det skete bare" og ikke stille yderligere spørgsmål, men affinde sig med at livet kan være uforklarligt og at ikke alting kan videnskabeligt bevises.

Det er en hjertevarm og rørende historie, som man godt kan læse, selvom man er voksen og tror man har forstået det hele - måske lærer du en ting eller to, i hvert fald vil du lære noget om gopler!

Fakta:
Forlag: Høst & Søn
Original titel: The thing about Jellyfish
Udgivet i: 2015 (på engelsk) og 2017 (på dansk)
Antal sider: 280

Ingen kommentarer:

Send en kommentar