fredag den 12. september 2014

Alf Kjetil Walgermo; Mit bankende hjerte

Alf Kjetil Walgermo; Mit bankende hjerte

Jeg er forelsket i en dreng, der prøver at gøre mig glad. Han bygger en tømmerflåde, for at jeg skal føle mig fri. Redde mig ud af mørket. Hjælpe mig med at opdage verden.

Amanda er snart fjorten år og forelsket i David, skolens lækreste dreng. Livet er godt, og forude venter sommerferien med solrige dage og lange lyse nætter. Men noget er helt forkert. Amandas hjerte hamrer. Ikke kun af forelskelse, men af noget, der viser sig at være meget alvorligt. Det bliver en ganske anden sommer, end Amanda havde ønsket sig, og hun oplever for alvor, hvor skrøbeligt livet er, og hvor gerne hun vil leve det. Hver dag.

Amanda og bedsteveninden Jenny glæder sig det bliver sommerferie. Så skal der slappes af, festes - måske kysses - og bygge tømmerflåde med David. Først tør Amanda ikke sige noget til David, hendes hjerne går i stå og tungen vil ikke lystre, men lidt efter lidt tør hun alligevel op når han er i nærheden. De begynder at snakke sammen og Amanda bliver mere og mere forelsket.

De tre venner aftaler i fællesskab at de vil bygge en god tømmerflåde og sejle ud til holmene i fjorden, men den plan bliver svær at indfri. Amanda synes det er mærkeligt at hun får svært ved at cykle fem om dagen (fem km om dagen, så får hun en ny cykel i fødselsdagsgave) og at hun har ondt i hovedet og er træt hele tiden. Lægen mener ikke at der er noget i vejen, hun skal bare tage den lidt med ro.

David invitere hende til sankthansfest og de danser! Da de tager videre til en fest med dem fra klassen, beslutter de sig for at stjæle tønder til tømmerflåden. Inde i badeskuret skal David til kysse hende, skal han ikke? Amanda kan ikke helt huske det, for hun er besvimet, har haft hjertestop. Hun bliver indlagt og der bliver taget prøven. Sandheden: hendes hjerte er for stort og hun skal have et nyt for leve videre.

Det både skræmmer hende og gør hende vred. Skal hun dø nu? Hun er jo kun 13, det er da alt for tidligt. Nu får hun heller ikke den sommer hun havde håbet på. Vennerne hygger sig uden hende og virker det ikke som om Jenny snakker meget mere med David end Amanda gør?

Amanda kommer på venteliste. Hendes tålmodighed bliver sat på prøve. Hun er jo teenager så hendes reaktioner er voldsomme og ukontrollerede. Da hun finder ud af at David og Jenny virkelig har været sammen, bryder Amandas verden sammen. Hvad har hun nu at leve for? Så David var slet ikke forelsket i hende og Jenny var slet ikke hendes bedsteveninde. Fuld af harme og sorg, vil Amanda slet ikke være på venteliste mere.

Tiden læger alle sår, og selvom Amanda er sur på Jenny savner hun hende vildt meget. Amanda er ensom, både i skolen og derhjemme og da hun får et tilbagefald mangler hun Jenny mere end nogensinde. Selv David savner hun. Men de forrådte hende, gjorde de ikke?

En dag ringer telefonen. Ventetiden er forbi...

Dette er en rigtig fin historie om den første kærlighed og hvad der sker når man finder ud af at det ikke kun er af kærlighed at ens hjerte banker helt vildt. Om at føle sig ensom når man er frygtelig syg og hvor vigtigt det er at have venner omkring sig, der forstår (eller i hvert fald prøver at forstå) en og ens sindsstemning. Amanda stiller sig selv mange spørgsmål under ventetiden - vil hun stadig huske sine forældre med det nye hjerte? Vil hun stadig være forelsket i David med det nye hjerte? Og meget mere, for hvad sker der helt præcist når ens hjerte bliver skiftet ud? Det er meget godt forklaret helt på et lavpraktisk niveau i denne bog. Samtidig er det også historien om forældres værste mareridt - at deres barn skal dø ungt og før dem. At de også er bange og kede af det og at de ikke ønsker at Amanda skal give op, selvom det er det hun allermest har lyst til.

Men mon ikke tømmerflåden bliver færdig så Amanda og David kan danse på havet?

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet i: 2012
Antal sider: 233
Del af Gyldendals Hjerteserie

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar