tirsdag den 16. september 2014

Lynn Austin; Bibliotekarens virkelige eventyr


Lynn Austin; Bibliotekarens virkelige eventyr

Jeg var fuldt ud tilfreds med mig liv - lige indtil siderne i min historie blev revet ud, før jeg havde chancen for at leve lykkeligt til mine dages ende.

Alice Grace Ripley lever i en drømmeverden, med næsen helt nede i bøgerne. Med det lykkelig-til-mine-dages-ende liv, som hun havde håbet på, falder fuldstændig fra hinanden, da hendes kæreste slår op med hende, og anklager hende for at leve i fiktionens verden i stedet for i virkeligheden. Og som om det ikke var nok, mister Alice sit elskede bibliotekarjob på grund af nedskæringer som følge af den Store Depression.

Da hun længes efter at slippe væk fra landsbysladderen, flygter Alice op til bjergene i det østlige Kentucky for at aflevere fem kasser med bøger til en lillebitte kulmineby Acorn, et sted er ikke har rindende vand, ingen elektricitet, og hvor bibliotekarerne rider på stædige heste henover de stejle bjergpas for at aflevere bøger. Da Alice bliver tvunget til at blive i Acorn i meget længere tid, end hun havde planlagt, opdager hun at virkelighedens eventyr, mysterier - og især romantik - kan være langt bedre end hvad hun forestillede sig i sine beskedne drømme. 

Alice Grace Ripley tror egentlig at hun har et udmærket liv. Hun har et godt job, kommer fra en god familie (hendes far er præst) og har en god, kærlig og sød kæreste. Altså, indtil den dag hun bliver fyret fra sit elskede job og kæresten slår op med hende. Alice mener helt bestemt at Gordon har begået en fejl, og hun får sin bedste veninde til at tale med ham, dog uden held. På besøg hos sin moster for Alice at vide at mosteren og mand skal på kurophold, og køreturen derop vil tage dem lige forbi Acorn. Alice for den sindssyge ide selv at aflevere alle de bøger hun har samlet sig sammen og blive i Acorn i de to uger kuropholdet tager - det bliver et meget længere ophold i Acorn end blot to uger!

Vel ankommet til verdens centrum, bliver Alice slemt skuffet. Byen er som forladt, forfalden og frygtelig fortidsagtig. Biblioteket er egentlig blot et stor hus, og selve bibliotekaren er bestemt ikke tilfreds med besøg, og da slet ikke da Alice fortæller at hun vil blive. Men bibliotekaren, Mack, finder dog snart på noget som Alice kan tage sig til. Han bliver nemlig udsat for et mordforsøg! Alice skal nu hjælpe ham og Lillie (en 100 år gammel sort kvinde der bor i huset) med at foregive at Mack rent faktisk er død. Først stejler Alice fuldstændig - hun skal ikke være med til at lyve nogen døde, og da slet ikke holde en begravelse foran hele byen for en mand der slet ikke er død. Altså!

Før Alice når at få set sig om har hun (med Lillie og Macks hjælp) taget flere beslutninger og udført flere huslige opgaver end hun nogensinde har gjort derhjemme. Nogle er Alice mere glade for end andre, men på en eller anden måde vokser Alice også med opgaverne. Selvom hun glæder sig rigtig meget til at blive hentet, bliver virkeligheden ved med at komme i vejen. Det samme gør kærligheden - for der bliver gjort kur til hende. Fra en ung, flot, violinspiller, der spiller så englene synger.

Da Alice bliver tvunget til at blive længere endnu, både for at hjælpe Lillie, men også for at hjælpe Mack med beviser til hans bog og til bogruten - jo, Alice er skam blevet til pakhestebibliotekar, mere eller mindre af fri vilje.

Langsomt begynder det at gå op for Alice at hun på meget kort tid har haft flere oplevelser end på hele sit liv derhjemme. Hun har oplevet følelser, som hun ellers kun har læst sig til, livstruende situationer, som hun aldrig ville have drømt om at hun skulle opleve og venskaber der går langt ud over hendes fantasi. Vil hun nu egentlig gerne hjem? Hun bliver ved med at forsøge at overbevise sig selv om at hun ikke kan blive i bjergene, men efter alt det hun har oplevet - vil hun så kunne vende hjem til en "normal" tilværelse?

Så snart jeg så denne titel, tænkte jeg, at den måtte jeg bare læse! Den skuffer bestemt ikke. Nu hvor jeg er færdig med den, kan jeg ikke lade være med at lave sammenligninger med Læserne i Broken Wheel Anbefaler - som også handler om en ung kvinde, der pludselig befinder sig et fremmed sted, som hun ender med at holde meget af sammen med de personer der befinder sig der. Alice møder mange forskellige typer mennesker i Acorn, både gode og onde. Hun oplever fjendskaber der har varet i en menneskealder. Hun kommer ud for livsbekræftende oplevelser, der får hende til at indse at hun måske slet ikke har levet før hun kom til Acorn.

Det er en vidunderlig stemningsfyldt, kærlig, sjov, underfundig og hyggelig historie. Så hvis du er på jagt efter en feelgood-historie, der er meget svær at lægge fra sig igen, vil jeg helt klart anbefale den!

Fakta:
Forlag: Scandinavia
Udgivet i: 2011 (på engelsk) og 2014 (på dansk)
Original titel: Wonderland Creek
Antal sider: 458
Læst på dansk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar