søndag den 21. september 2014

Lauren Oliver; Delirium


Lauren Oliver; Delirium (Delirium, #1)

Lena lever i en verden, hvor kærlighed er en sygdom. Når hun fylder 18 år, skal hun opereres, så hun kan leve trygt og roligt resten af livet - uden smerte og uden kærlighed.

Lena glæder sig, men 95 dage før operationen møder hun Alex, og så sker det, der ikke måtte ske: Lena forelsker sig!

Lena er nervøs for sin evaluering, den evaluering der skal være med til at beslutte hvem hun skal tilbringe resten af livet med. Der er 95 dage til hun skal opereres. Til hun skal have fjernet amor deliria nervosa - muligheden for at elske! Hendes evaluering går galt og hun ser Alex. Smukke Alex der står og griner over det kaos han har været med til at skabe og som endda blinker til hende!

Fra den dag af, begynder Lena at lægge mærke til andre ting. Bl.a. at hendes bedste veninde Hana er begyndt at opfører sig mærkeligt. Hun er ikke længere som hun plejer og Lena må mande sig op og bevise overfor både Hana og sig selv, at hun ikke er bange. Hun kan ikke slippe tankerne om Alex og da de mødes igen, går han det klart at han godt kan huske hende og at han ønsker at lære hende bedre at kende, men Alex er ikke som han giver sig ud for at være og da sandheden går op for Lena er hun rædselsslagen.

Langsomt begynder symptomerne for deliria at være fremtrædende og hun kan ikke længere selv undertrykke det - hun er forelsket! Men hun skal snart opereres.

Alex viser hende en verden udenfor, en verden væk fra reglerne, væk fra spærretid, væk fra tabuet om at piger og drenge godt må hænge ud sammen, selvom de ikke er opereret. Lena kan nu ikke forstå hvordan hun har været så blind alle disse år, og da sandheden om sin mors "død" går op for hende, er hun mere end villig til at stikke af med Alex, men samfundet vil ikke lade Lena gå, i hvert fald ikke uden kamp.

Er deres kærlighed nok til at de kan slippe ud af et kontrolleret og stringent samfund, hvor kærlighed har været tabu i alt for mange år? Vil de kunne leve på den anden side af muren? Og hvad sker der, når kun den ene af dem kommer over i sikkerhed?

Denne historie er som en dystopisk Romeo & Julie fortælling, om en umulig kærlighed, der dog alligevel gjorde mange ting mulige. Det er en bittersød historie om at bo i et samfund, uden valg og uden mulighed for tryghed og frihed. En historie om hvad der sker når en hel befolkning bliver hjernevasket og dem der stadig er "normale" bliver de undertrykte, de beskidte, de farlige. Lena står pludselig i den situation hvor hun kan vælge - men vil hun vælge frihed og kærlighed? Eller vil hun vælge at blive i det trygge samfund hvor hun har levet hele sit liv, men som hverken er trygt eller sikkert, som hun altid har troet?

Fakta:
Forlag: Politiken
Original titel: Delirium
Udgivet i: 2011 (på engelsk) og 2012 (på dansk)
Antal sider: 361
Læst på dansk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar