fredag den 7. april 2017

10 spørgsmål #19: Camilla Wandahl

10 spørgsmål #19: Camilla Wandahl

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Jeg fik læst rigtig mange forskellige bøger højt, men to jeg husker meget tydeligt er hhv. Regnbuerøverne, en ”kunstbog” med meget farverige billeder af en flok røvere, der prøver at stjæle regnbuen, og Peter Pjusk, en meget sød og hyggelig serie om en lille fugl, der hele tiden brækkede vingen og kom galt afsted;)

Hvad er den første bog du selv læste?
Den første ”rigtige” bog jeg selv læste, var Guldregn. Det er vel en form for børnekrimi eller sådan noget, og det var den første bog jeg læste, som ikke var fra letlæsningskassen. Efter det vendte jeg slet ikke tilbage til letlæsningskassen, for så var der jo så mange, mange gode bøger at give sig i kast med!

Før Guldregn læste jeg blandt andet ”Bo og Yrsa” og andre af tidens letlæsningsbøger.

Din yndlingsbog som barn/ung?
Jeg tror min suveræne yndlingsbog som barn var Hulebjørnens Klan, som jeg læste, da jeg var 11. Jeg var så vild med universet, og jeg genlæste hele serien mange gange efterfølgende. Men da det jo egentlig ikke er en børnebog, må jeg hellere også nævne Steppernes Datter, som var en af mine favorit-bøger, og noget af det første fantasy, jeg læste. Yaxhiri, bogens hovedperson, tiltalte mig virkelig - hun var både lidenskabelig, drømmende, empatisk og oprørsk. Men for at være helt ærlig læste jeg så mange bøger, da jeg var barn og ung, at det næsten er lettere at nævne yndlingsbøger i flæng: ”Den sorte hingst”, ”Mig - en pige”, ”Ildbringerens fødsel”, ”Fuldblod-serien” og ”Det år hestene kom” (den sidste er også en voksenbog i stil med Hulebjørnens Klan).

Din yndlingsbog som voksen?
Jeg læser stadig mange bøger, og derfor har jeg ikke lyst til at lægge mig fast på én yndlingsbog. Men én af de seneste bøger jeg læste, som virkelig gjorde stort indtryk på mig var ”Hvis jeg var din pige.” Og så også ”Stjålet” - den var også virkelig intens.

Men jeg er også vild med fantasy og dystopier - ”Uglies” var i lang tid én af mine favorit-serier i den genre. Jeg kan også godt lide ”Ilttyv” og ”Slettet”. Den seneste roman, jeg har læst, var ”Simon vs. Verdens forventninger”, som havde en rigtig fed tone.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
Jeg må være ærlig og sige, at denne liste også er meget lang, og at det nok skyldes, at jeg ikke gider læse en kedelig bog. Selvfølgelig giver jeg da lige bogen en chance, men hvis tonen eller handlingen eller sproget ikke fanger mig, så forærer jeg den væk med det samme.

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
Alle de store klassikkere! Men jeg håber da, at jeg får læst nogle af dem hen ad vejen.

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Jeg kan bedst lide bare at læse den bog, jeg har mest lyst til at læse. Jeg har som regel perioder, hvor jeg læser bestemte genrer, fx en realisme-periode, en tøsebogs-periode, en dystopi-periode. Det lægger sig tæt op af, hvad jeg selv arbejder på pt - hvis jeg skriver på fx en tøsebog, så læser jeg enten bøger i samme genre for at finde inspiration eller i helt andre genrer for at få adspredelseJ

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Uh, den er lidt svær. Den første bog, der falder mig ind, er ”Rødder”, en historie om en slavedreng fra Gambia. Jeg læste den i 6. klasse og bagefter lavede jeg opgave om Gambia, hvor jeg også fortalte om den bog, og på en eller anden måde står både bogen og foredraget og alt det jeg læste om slavetiden meget tydeligt for mig. Jeg tror, bogen var ret meget anderledes end andre bøger jeg havde læst på det tidspunkt.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Hver gang jeg er til yoga, kommer jeg til at tænke på Nicole Boyle Rødtnes’ serie ”Elverskud”, hvor jeg har været betalæser på bind 1. Jeg ved faktisk ikke hvorfor de to ting er så forbundet i mit hoved, men jeg må jo næsten have dyrket meget yoga dengang jeg betalæste bogenJ Men ellers har jeg ikke som sådan sange og bøger, der er knyttet til hinanden.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
Jeg anbefaler altid ”Stigninger og fald” af Josefine Klougart, fordi jeg elsker sproget i den. Og så tror jeg også allerede, at du har læst mange af de romantiske, fantasiske og dystopiske bøger, jeg kunne finde på at anbefale dig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar