fredag den 28. april 2017

10 spørgsmål #22: Nikolaj Johansen

10 spørgsmål #22: Nikolaj Johansen

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Det må blive Harry Potter. De første bøger læste jeg selv på dansk, men da fireren kom på engelsk, kunne vi ikke vente. Altså simultanoversatte min mor den engelske bog til dansk som godnatlæsning, simpelthen! Og så kunne vi senere more os over, hvordan Ildens Bæger blev til Flammernes Pokal og Madeye til Skrækøje – gys!

Hvad er den første bog du selv læste?
Jumbobog 183 – er det snyd? Under alle omstændigheder er jumbobøger nogle af de første ”bøger” jeg kan huske rigtig at have slugt og elsket. Der gik ikke længe, før jeg havde samlet en hel vægfuld fra 1-300, og de er nok både ansvarlige for min læseglæde og min interesse for det fantastiske

Din yndlingsbog som barn/ung?
Jeg havde ikke en enkelt, men var meget betaget af serien Gysertimen fra Forum, som var bearbejdede udgaver af berømte gysernoveller lige fra Poe til Bradbury og Stephen King – det var guf for en lille spændingshungrende dreng.

Din yndlingsbog som voksen?
I lang tid var det Paul Austers New York-trilogi, som gjorde stort indtryk på mig med sin poetiske, afdæmpede tone, som på den ene side er meget virkelighedsnær, men på den anden side også balancerer lige på kanten af det fantastiske og det magisk metafiktive.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.Det sker meget sjældent, at jeg genlæser bøger, for jeg synes hele tiden, der er både nye og gamle værker, som presser sig på for at blive læst. Jeg føler simpelthen ikke jeg kan tillade mig over for litteraturhistorien og alle de nye, spændende forfattere, som popper op, at genlæse bøger (et par få undtagelser har været New York-trilogien, Harry Potter og House of Leaves).

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
George R. R. Martins A Song of Ice and Fire. Jeg kom aldrig i gang fra starten (sådan har jeg det skammeligt nok også med tv-serien), og nu virker serien så uoverskuelig, at jeg nok aldrig får den læst.

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Min læseliste er praktisk talt uendelig, for der bliver konstant føjet nye bøger til, når jeg læser anmeldelser, snakker med venner, osv. Generelt er jeg dog ret kritisk med, hvilke bøger jeg læser – netop fordi der er så mange, at man kun har tid til en brøkdel af dem, desværre ...

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Louis Sachars Holes/Straffen, som gjorde så stort et indtryk på mig, at jeg blev inspireret til at grave et kæmpestor hul i mine forældres baghave – halvanden meter dybt og mindst lige så bredt i diameter. I bogen bliver en gruppe ungdomskriminelle tvunget til at grave huller i ørkenen hver eneste dag af en skånselsløs inspektør, som i al hemmelighed forsøger at opspore en nedgravet skat. Sådan nogle ambitioner havde jeg dog ikke – jeg gjorde det bare for sjov.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Når jeg læser, foregår det i stilhed! Da jeg skrev min allerførste roman, hørte jeg dog et enkelt album på repeat, nemlig Metallicas Reload. Mange synes det er blandt deres værste, men det minder mig altid om lige præcis den roman.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
House of Leaves af Mark Z. Danielewski. Et fabelagtigt, genrevridende mesterværk, som eksperimenterer voldsomt med romanformen og blander en kærlighedsfortælling, akademiske afhandlinger og en isnende gyserhistorie. Og fodnoter. Masser af masser af fodnoter. Inden i hinanden i adskillige lag, og nogle gange også på hovedet. Teksten er i det hele taget udført, så den på alle måder forstærker atmosfæren i den komplekse, labyrintiske og nervepirrende bog. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar