mandag den 10. april 2017

Len Vlahos; Akvarium

Len Vlahos; Akvarium

Bagsidetekst:
Jackie Stones far får konstateret en tumor i hjernen, og lægerne siger, han kun har kort tid tilbage at leve i. I sin desperation efter at passe på sin familie tager han en vild beslutning: Han vil sætte sit liv til salg på eBay. Flere byder, men Jackies far er ikke længere sig selv på grund af sygdommen, og i sin forvirring indgår han en aftale med en skruppelløs tv-producer. Pludselig er Jackie omgivet af kameraer i sit eget hjem, og det viser sig snart, at produceren vil gøre alt, hvad han kan, for at manipulere virkeligheden til sin egen fordel. Men så beslutter Jackie sig for at gøre op med løgnene og galskaben, og med hjælp fra sine onlinevenner prøver hun at genvinde kontrollen og få sandheden frem i lyset.

Jeg havde forventet en historie om en piges kamp mod en ond tv-producer, som jeg selv havde lyst til at slå flere gange. Jeg havde ikke forventet en - til tider meget forvirrende - fortælling, fortalt fra flere sider, også fra tumorens, om modet til at sige fra, om at finde støtte i selv de mørkeste tider af ens liv og hvor meget (eller lidt) der skal til for at rykke på folks tro og moralsæt.

Det er først og fremmest en rørende og skræmmende præcis fortælling om hvad der sker når man har kræft. Det sygdomsforløb som Jared går igennem rørte mig dybt. Fra de første tegn på tumoren, til han til sidst ikke er sig selv mere, fordi tumoren har spist alt hvad der gjorde Jared til Jared. Imens vi hører Jared fortælle om hvordan han oplever det at have kræft, får vi også tumorens side af historien og her bliver det lidt wierd. Til at starte med synes jeg det var meget forvirrende at tumoren pludselig havde en stemme, men som historien skrider frem, giver det faktisk mening - på en eller anden måde.

Jared beslutter sig for at sælge sig selv, for at redde sin familie økonomisk når han ikke er der mere. Den auktion han sætter i gang, bliver startskuddet til en livs ændring hos en masse forskellige mennesker som også får en rolle at spille i forhold til Jackies senere kamp mod tv-produceren.

Som historien skrider frem, bliver denne tv-producer, Ethan, billedet på alt det der er galt med reality tv. Han er ikke bange for at overskride grænser, manipulere, bagtale, betale osv. for at få det tv han gerne vil have og det finder jeg ekstremt skræmmende - for der er helt sikkert folk i den virkelige verden som ham.

Selvom Jackie føler sig alene med sin mistro til Ethan, Megan (Jackies søster) er optaget af at være på tv og Deirdre (moren) er optaget af hvor hurtigt Jared forfalder, til at se hvordan de bliver manipuleret med, er Jackie dog langt fra alene. I fællesskaber på nettet ser hun lyset i mørket og finder modet til at sige fra og vise historien som den virkelig er og hun stabler det endelig oprør med virkelighed og tv på benene.

Det er en meget anderledes ungdomsroman, måske endda slet ikke en ungdomsbog, men mere new adult, end andre jeg har læst. Det gør den ikke mindre vigtig og interessant. Den er helt klart værd at læse - også selvom du til tider vil være forvirret på et højere plan, når Glio begynder at vokse ...

Tak til Gyldendal for boggaven!

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Life in a Fishbowl
Udgivet i: 2017 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 335
5 ud af 5 stjerner

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar