fredag den 31. marts 2017

10 spørgsmål #18: Benni Bødker

10 spørgsmål #18: Benni Bødker

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
- Jeg var bogsluger også som barn, så der røg ubegribeligt mange bøger ind gennem ørerne og øjnene, men jeg kan tydeligt huske at sidde foran brændeovnen, mens min mor læste op af noget Astrid Lindgren

Hvad er den første bog du selv læste?
- Et bind af De 5 var den første bog, jeg selv læste færdig. Min mor læste den for mig som godnathistorie, men den var så absurd spændende, at jeg bare måtte snyde og læse færdig selv. Den første hele bog, jeg læste, var et bind i Narnia-serien. Jeg lånte den på skolebiblioteket, gik hjem og læste den i ét stræk og afleverede den næste dag, hvor skolebibliotekaren ikke troede på, at jeg havde nået at læse den og skældte mig ud for at spilde hans tid med at låne og aflevere bøger uden grund ...

Din yndlingsbog som barn/ung?
- Ingen enkelt bog, men forfattere som Knud Holten, Louis Jensen, Dennis Jürgensen, Philip Pullman, Douglas Adams, tegnserier af Carl Barks, Tardi, Hergé, Hugo Pratt, Freddy Milton, Peter Madsen.

Din yndlingsbog som voksen?
- Forfattere som Raymond Chandler, Shakespeare, Paul Auster, Henrik Pontoppidan, Leif GW Persson, Karl Ove Knausgård, Neil Gaiman, Homer, Philip Pullman. Ja, Pullman går igen på begge lister!

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
- På sporet af den tabte tid. Jeg endte med at kløjs i de mange navne et sted mellem første og andet bind, men en dag vender jeg tilbage! Nå, ja, i Manden uden egenskaber er jeg vist aldrig nået længere end til vejrudsigten i første bind.

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
- Hvis jeg vil læse bogen, så sker det også. En dag. Jeg har været i gang med at læse Shakespeares samlede værker i 15 år, og jeg er ikke færdig endnu.

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
- Jeg botaniserer hele tiden på mit natbord og lægger stakke af bøger frem. Nye bøger, der virker interessante, gamle titler jeg er faldet over, eller læseprojekter der strækker sig over flere år. Lige nu er jeg med i prisjuryen til Karen Blixen-prisen, så i denne tid er det kun nye danske børnebøger, jeg kaster mig over.

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
- At sidde i en sejlbåd og læse Odyseen i sommersolen var nok den ultimative måde at læse den ultimative rejseroman.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
- Ikke når jeg læser, men derimod når jeg skriver. Jeg bruger musik til koncentration, så jeg kan komme i stemning og fordybe mig i teksten. Men det kræver, at musikken ikke afbryder mig, så det skal være instrumentalt og helst langtrukkent og gentagende. Ingen disco her! Jeg lytter til obskure ting som Øresund Space Collective, Causa Sui, Träd, Gräs och Stenar, gammel elektronika og black metal.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
- Jeg har lige læst Chris Riddells illustrerede Ada Goth-børnebøger. De er virkelig, virkelig sjove! Og Michael Chabons nye roman Moonglow var ikke overraskende også ret fantastisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar