onsdag den 31. maj 2017

Katharine McGee; Tusinde etager

Katharine McGee; Tusinde etager

Bagsidetekst:
New York City hundrede år ude i fremtiden: Et tårn på tusinde etager rækker helt op i himlen, som et glitrende fremtidssyn hvor alt er muligt – hvis man ønsker det brændende nok.

Leda Cole har et fejlfrit ydre, men dækker over en afhængighed af et stof, hun aldrig skulle have prøvet. Og af en fyr, hun aldrig skulle have rørt. Eris Dodd-Radson må se sit ubekymrede liv falde fra hinanden, da et knusende bedrag splitter familien ad. Rylin Myers bliver gennem sit job øverst i Tårnet ført ind i en verden – i et kærlighedsforhold – som hun aldrig havde troet muligt. Watt Bakradi er et teknisk geni med en hemmelighed: Han ved alt om alle. Men da en pige fra Tårnets top hyrer ham som spion, vikles han ind i et kompliceres spind af løgne. Og allerøverst – på tusinde etage – bor Avery Fuller, pigen som er genetisk designet til perfektion. Pigen, der ser ud til at have alt, men som lider under at måtte undvære det eneste, hun ikke kan leve uden – og som hun aldrig nogensinde vil kunne få.

En fremtidsudgave af Gossip Girl. Sådan har jeg hørt denne bog omtalt. Det er ikke meget galt. Historien er spækket med drama og intriger. Med hemmeligheder og spind af løgne, der kan være svære at overskue. Den er fyldt med luksus. Hovedpersoner der har alt hvad hjertet begærer og alligevel – somme tider for sjov – ødelægger livet for andre, for at få den ene ting de mangler. Jeg kunne i hvert fald fint trække tråde til Gossip Girl (og jeg mener tv-serien – jeg har ikke læst bøgerne).

Jo længere ind i historien jeg kom, begyndte alle intrigerne dog at irritere mig lidt. Der var konstant noget nyt at skulle tage stilling til. En ny hemmelighed der skulle føjes til listen over hemmeligheder. Jeg synes dog på ingen måde at historien var forudsigelig – jeg kom helt ud på kanten af stolen flere gange, men der måtte gerne have været skruet lidt ned for intrigerne.

En af tingene jeg rigtig godt kunne lide var de skiftende fortællere. Det giver et interessant, men godt flow i historien, og som læser, får man et godt indblik i alle personernes tanker og følelser. Det skinner også tydeligt igennem at ikke alle personerne er født med en sølvske bagi og det giver et forfriskende pust at, det ene øjeblik, mærke frustrationen over ikke at kunne betale endnu en regning og det andet, fornemme den overdådige luksus – jeg ser næsten et hotel for mig, når jeg hører beskrivelsen af de øvre etager. Det er rigtig fedt.

Noget af jeg er vild med er alle de teknologiske gadgets som forfatteren har fundet på. Selve Tårnet selvfølgelig som noget af det første. Hvor vildt ville det ikke være, hvis vi rent faktisk kunne bygge et tårn på tusind etager? Minder det lidt om Babelstårnet i Det Gamle Testamente? Et projekt, der egentligt burde styrke sammenholdet blandt menneskene, men ender med at gøre forskellen endnu større. Ideen med linser til øjnene hvor man styrer alle ens sociale medier? Det er jo en fed ide. At man med et nik eller en ryst på hovedet kan sende en besked, tjekke snaps, insta-tweets osv. Jeg får flashbacks til Svend Åge Madsen historien ”Som skabt for hinanden” – hvor mennesker også har linser for øjnene hvor de ser tv – reality programmer hvor folk rent faktisk dør, så vidt jeg husker. Alt det tekniske i ”Tusinde etager” er noget jeg sagtens kunne forestille mig rent faktisk skete på et tidspunkt – selvom det tidspunkt nok er meget langt ude i fremtiden, men det er dog ikke umuligt!

Alt i alt er ”Tusinde etager” en spændende, tankevækkende og interessant historie. Det er en historie om forbudt og umulig kærlighed. En historie om at ville gøre hvad som helst for at passe ind i en social kreds, man nok i virkeligheden, burde holde sig langt væk fra. En historie om hemmeligheder, løgne og hvad der vil ske hvis nogen afdækkede dem. Det er en historie om hvor koldt der er på toppen af den sociale rangstige (og en bygning) og hvor hurtigt man kan falde ned og miste alt.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.


Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The Thousandth Floor
Udgivet i: 2016 (på engelsk) og 2017 (på dansk)
Antal sider: 465
5 ud af 5 stjerner

Andre bogbloggere skriver:
Fullybooked
Janni from the blog

Ingen kommentarer:

Send en kommentar