onsdag den 27. juli 2016

10 spørgsmål #2: Christina Bonde

10 spørgsmål #2: Christina Bonde

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Jeg var og er stadig vild med eventyr. De klassiske eventyr af Grimm. Specielt Askepot fik jeg læst højt igen og igen. Det er stadig mit favoriteventyr.
Senere var det fortællingerne om Narnia. Jeg elskede både bøgerne og filmatiseringen. 

Hvad er den første bog du selv læste?
Formentlig en hestebog. Fra jeg var omkring 8 år kastede jeg mig over alt læsestof så længe der var en hest på forsiden.

Din yndlingsbog som barn/ung?
Narnia 2 – Løven, heksen og garderobeskabet af C.S. Lewis

Din yndlingsbog som voksen?
Åh, der er mange yndlingsbøger … Min første indskydelse falder på Hestenes dal – Jordens børn 2 af Jean Auel.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
Der har ligget frygtelig mange bøger på mit natbord som aldrig er blevet læst til ende, simpelthen fordi jeg mister interessen for historien. Jeg er frygtelig kritisk når jeg læser og hader at kæmpe mig igennem bøger, der lige meget hvor populære de er, ikke siger mig det fjerneste. Eller også overvælder de mig, bøgerne, i sådan en grad at jeg ikke kan rumme det. Den sidste bog jeg måtte lægge fra mig var Monster af Patrick Ness. Den bog gjorde mig simpelthen så trist at jeg endnu ikke har læst den til ende.

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved at du aldrig får læst.
En bog jeg lige kommer i tanke om er Twilight - Liv og død af Stephenie Meyer. Jeg blev lidt nysgerrig da jeg hørte om bogen hvor rollerne er byttet om, men jeg ved, at jeg aldrig vil få den læst. 

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Mærker efter hvad jeg er i humør til, og så følger jeg en masse forskellige bogblogs og bliver ofte inspireret af anmeldelserne der.

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Mange bøger har gjort indtryk på mig. Jeg skrev en ret omfattende opgave i gymnasiet om bogen Kun en pige af Lise Nørgaard, og hver gang jeg støder på den bog, rejser tankerne kortvarigt 20 år tilbage i tiden.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Faktisk hører jeg aldrig musik, hverken når jeg læser eller skriver. Jeg lytter altid til sangteksterne, bliver optaget af budskabet, lyrikken og kvaliteten, så det er umuligt for mig at fokusere på en historie samtidig. Jeg er virkelig dårlig til multitasking.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
Jeg er i gang med at læse Outlander – Den engelske kvinde af Diana Gabaldon. Fantastisk kærlighedshistorie blandet med science fiction, magi og en masse historie og intriger. Den kan varmt anbefales.

lørdag den 23. juli 2016

Julie Kagawa; Dragerne

Julie Kagawa; Dragerne (Sagaen om Talon, #1)

Bagsidetekst:
En drage, skjult i en piges krop. Soldater, der ønsker at udslette hele hendes slægt. Kampen for overlevelse nærmer sig. Ember Hills skæbne afhænger af, om hun kan besejre Skt. Georgs-ordenen, en magtfuld orden af dragejægere. Hun er ikke hvilken som helst pige, for hun bærer nemlig på en livsfarlig hemmelighed. Garret Xavier Sebastian er en af soldaterne, der vil slå hende ihjel. Men alt, hvad han hidtil troede, han vidste om drager, vendes på hovedet, da han møder Ember. En krig nærmer sig, og det uundgåelige spørgsmål hænger som et skarpt sværd over deres hoveder: Skal de forene sig i kampen mod ondskaben og kæmpe for deres venskab? Eller skal de følge deres skæbne, som har været forudbestemt siden tidernes morgen, og udslette hinanden? Et magisk eventyr om en piges kamp mod ondskaben.

Jeg var ikke helt klar over hvad jeg skulle forvente af denne bog og jeg var lidt mådeholden med hele drageaspektet. Det med at en drage kan forvandles til et almindelig menneske, forekom mig lidt underligt, det gør det stadigvæk - hvor gør de af vingerne? Hornene? Nå, men, ligemeget - for så snart jeg kom i gang med historien, glemte jeg det.

Historien fungerer nemlig virkelig godt og var meget spændende. Vi får historien beskrevet fra skiftevis Ember, Garret - og Rileys synsvinkel og det er rigtig godt at få indsigt fra de forskellige personer. Det gør også at man nærmest flyver igennem bogen, jeg sad i hvert fald og ville have mere, da sidste side var læst.

Det er rigtig godt fantasy - anderledes end så meget andet jeg har læst. Baggrundshistorien om dragerne og Skt. Georgs-ordenen er gennemarbejdet og det virker rigtig godt. Der er masser af drama - ikke kun mellem Ember og broren, Dante, som hver især skal finde ud af hvad de vil med deres liv, og hvilke konsekvenser der valg har, ikke blot for dem selv, men for mange andre også. Samtidig er Ember splittet mellem følelserne for både Garret og Riley - for kan man være forelsket i to personer på samme tid?

Samtidig er både Ember og Garrets naivitet og usikkerhed virkelig underholdende læsning. Ingen af dem er vant til at færdes i den "menneskelige" verden og det byder på en del sjove, akavede og til tider lidt pinlige situationer, men de formår at nærme sig hinanden selvom de burde være dødsfjender.

Spændingen forlod straks hans nakke og skuldre. "Alt er altså i orden mellem os?"
"Ja."
"Det var godt." Han rykkede tættere på mig
og lod sine hænder glide op ad mine arme, så jeg fik gåsehud over hele kroppen.
"Jeg ville bare være helt sikker, inden jeg gjorde det her."
Og så kyssede han mig.

Identitet spiller en stor rolle i denne bog, da alt hvad Ember troede hun vidste om Talon viser sig at blive testet da hun møder Riley. Kan hun bryde fri af sit "fængsel" og følge sit hjerte? Og hvem vælger hendes hjerte?

Bogen kan varmt anbefales og jeg glæder mig virkelig til de næste bøger i serien!

Tak til Plusbog for anmeldereksemplar (e-bog)!

Fakta:
Forlag: HarperCollinsNordic
Original titel: Talon
Udgivet i: 2014 (på engelsk) og 2016 (på dansk)
Antal sider: 413
5 ud af 5 stjerner

søndag den 17. juli 2016

10 spørgsmål #1: Haidi Wigger Klaris

10 spørgsmål #1: Haidi Wigger Klaris

Hvilken bog elskede du at få læst højt som barn?
Mine forældre læste op fra en rim-bog, som jeg desværre ikke kan huske navnet på og da jeg blev lidt ældre læste de også op fra Rikki-Tikki-Tavi.

Hvad er den første bog du selv læste?
De første bøger jeg kan huske var Troldepus og lidt senere Ronja Røverdatter.

Din yndlingsbog som barn/ung?
Som ung teenager var jeg helt vild med at læse Hulebjørnens klan og Hestenes dal som er læst rigtig mange gange. De næste bøger i serien blev først læst senere hen i mit liv og aldrig lige så mange gange. Da jeg meldte mig ind i min første bogklub, var mine velkomstbøger Eksperimentet af Dean Koontz samt Stemmer fra fortiden af Barbara Erskine. Dem har jeg stadig stående i bogreolen, og de bliver læst en gang i mellem.

Din yndlingsbog som voksen?
Det var et svært spørgsmål. Det kommer meget an på hvilken del af mit voksne liv vi taler om og hvilket humør jeg er i. Men bøgerne af Stephen King, Dean Koontz, Wilbur Smith og sidenhen Stephanie Meyer samt JK Rowling har været en del af mine yndlingslæsestunder.

En bog du aldrig er blevet færdig med at læse og hvorfor.
Der har været flere bøger i mit liv som jeg ikke har fået læst færdig. En jeg har prøvet at starte på flere gange er Ringenes herre. Det er det samme med filmatiseringen. De har bare aldrig fanget mig, hvilket jeg er ret ærgelig over, idet jeg jo ellers er helt vild med sådan et miljø. Hvad det præcist er, der gør at jeg ikke bliver fanget, aner jeg ikke.

En bog du har på din tbr-liste, men som du godt ved, at du aldrig får læst.
Jeg har markeret en del bøger på Goodreads som jeg gerne vil læse, men jeg får aldrig tjekket op på dem. Så sandsynligheden for at jeg ikke får dem læst er meget stor.

Når du skal vælge hvad du vil læse, hvordan gør du så?
Inden jeg fik antaget mit manuskript af Tellerup og begyndte at følge med på bogbloggernes og forlagenes hjemmesider, blev jeg inspireret af bøger hos boghandleren, på bogmesser eller på biblioteket. Efter antagelsen, bliver jeg ofte inspireret af bøger som bogbloggere, biblioteker eller forlag skriver om.   

En bog der minder dig om et særligt tidspunkt i dit liv.
Det må være serien om Harry Potter. Jeg gik hjemme på barsel i 2001 og bestilte den første bog gennem min bogklub, idet jeg var nysgerrig efter at se hvad det var folk var helt oppe og ringe over. Jeg faldt pladask for serien og husker altid på den søde barselstid da min datter var baby. Twiligt-serien minder mig om min veninde i USA. Hun anbefalede mig at læse serien inden den blev det helt store buzz worldwide. Faktisk var det kun den første bog som var oversat til dansk på det tidspunkt og jeg lånte den på biblioteket og faldt for historien med det samme. Det endte med at jeg købte bøgerne på engelsk da jeg ikke kunne vente med at finde ud af hvad der ellers skete.

Jeg hørte Michael Jacksons "History"-album mens jeg læste Harry Potter og når jeg hører sange derfra, minder det mig om specielle scener i bogen. Har du det også sådan med noget musik?
Jeg har ikke minder om noget specielt musik i forbindelse med læsning, men dengang jeg lavede manuspleje på Skyggernes bog, skrev Nanna Foss om et musiknummer af MS MR (på albummet Secondhand Rapture) som hun hørte på repeat imens hun skrev om tidsrejser. Jeg blev helt vild med albummet, og hver gang jeg hører det nu, tænker jeg på Nanna og min første bogbaby.

Hvis du skulle anbefale mig en bog, hvilken skulle det så være?
Der er flere bøger jeg kan anbefale, men jeg har valgt at nævne en af dem som jeg har læst rigtig mange gange, nemlig Ildens barn af Barbara Erskine. Den omhandler uendelig kærlighed, historie og mystiske hændelser. Alt sammen noget jeg elsker i en god læseoplevelse.

mandag den 11. juli 2016

Udvalgte bøger #2: Skønheden og udyret

Udvalgte bøger #2: Skønheden og udyret

For noget tid siden skrev jeg et indlæg om min kærlighed til Peter Pan og de forskellige udgaver af den skønne historie der står på min bogreol. Nu er turen kommet til en anden af mine yndlings eventyr, nemlig Skønheden og udyret.

Jeg forelskede mig, som så mange andre nok også har gjort, i Disneys fantastiske tegnefilm. Den har det hele: et ukendt rige, en prins i forkældning, en pige der skal bryde en forbandelse samt en ondling der er bange for det ukendte. Alt sammen tilsat skøn musik.

Jeg kan faktisk ikke huske hvor jeg første gang så denne bog, men jeg vidste at jeg måtte eje den. Den kan købes her. Selvom den er tyk, er der ikke mange sider. Tykkelsen skyldes de mange pop-up og fold-ud muligheder. Det er en meget smuk bog på en lidt utraditionel måde.

Her er et par af illustrationerne:



Nu kommer den skønne fortælling så i en ny filmatisering til næste år. Igen er det Disney, men nu ikke som tegnefilm, men rigtig spillefilm. Jeg glæder mig meget til at se Emma Watson som Belle - jeg så et billede på Facebook at den nye film jo egentlig bare er en film om Hermione Granger der skal bryde en forbandelse. Det fandt jeg meget sjovt - jeg håber dog at Emma gør Belle til sin egen og viser os endnu engang at hun er mere end Hermione. Ligemeget hvad, så skal jeg helt klart se den!

onsdag den 6. juli 2016

Livet som mor #4: Deltid

Livet som mor #4: Deltid

Jeg håber ikke at jeg træder nogen over tæerne i dette indlæg, hvis det sker, så undskyld på forhånd.

Når man er en del alene hjemme og selv skal stå for underholdning indtil der er pause mens der soves til middag, kan jeg godt misunde fædrene der "bare" kan tage på arbejde i 8-9 timer om dagen og lade os der går hjemme, om det hele. Der skal holdes hus, vaskes tøj, gives opmærksomhed til hunden osv. samtidig med at man skal holde sit barn glad og veltilpas. Som jeg skrev i mit tidligere indlæg har jeg brug for en kort pause der sidst på eftermiddag og selvom Iris sover et par timer om eftermiddagen, er det bare ikke helt det samme som at hun ikke er her - hvis I forstår hvad jeg mener. Derfor kan det godt være ekstra hårdt at være alene så meget som jeg føler jeg har været i perioder hvor der har været meget arbejde, fester eller koncerter. Jeg ved godt at jeg kan ringe efter både farmor og mormor. Tage ud og besøge veninder. På den ene side er jeg virkelig glad (og helt vildt priviligeret!) for at de er der, men jeg kan jo heller ikke ringe hver gang jeg har brug for en pause. Efterhånden lærer man som mor jo også at skelne gråd og gråd. I starten var jeg meget påpasselig med at tage hende op når hun græd, men nu ved jeg jo at hun ikke dør ved at ligge lidt - jeg skal jo lige have lov til at gå på toilettet eller smøre en mad.

Når manden endelig er hjemme vil jeg jo gerne have at han tager Iris - så hun kan lære ham at kende og han kan lære hende at kende. Jeg kan også mærke at jeg snart har brug for at kunne tage ud bare for mig selv - i biffen eller hjem til nogen, mens han så passer hende. Jeg har dog brug for at vide at han godt ved hvordan hun skal holdes glad og trøstes hvis hun bliver ked. Grænsen for hvornår det ikke er sjovt mere for hende er hårfin, og ofte er det ikke det samme der er sjovt særlig lang tid af gangen. Det skal jo også læres. Han skal også lære at man er på hele tiden, at det ikke er nok bare at underholde lidt, mens tv'et kører i baggrunden. Jeg forsøger ikke at have alt for mange distraktions momenter tændt når jeg er hjemme - jo bevares, jeg hører tit musik, men tv'et er slukket, og jeg forsøger kun at have min mobil ved hånden når jeg tager billeder eller ammer. Jeg ser ikke tv fordi hun også retter sin opmærksomhed på det, og jeg vil ikke vænne hende til det for hurtigt. Det er trods alt hendes behov for opmærksomhed fra mig der er vigtigst.

Fædrene synes helt sikkert også at det er hårdt med en baby, men tænk på at I ikke er på hele tiden. På en måde (og undskyld hvis I bliver sure!), kan man vel godt sige, at mens mor er på barsel og far arbejder, er de deltidsforældre. Det kan godt være I er på, når I er på arbejde, men det er ikke det samme. Jeg er i hvert fald træt på en anderledes måde nu end jeg var efter en 8 timers arbejdsdag. Er det så ikke forståeligt nok at vi gerne vil aflastes når I kommer hjem? Det er trods alt også os der (i hvert fald som oftest), er oppe om natten (det er som om babygråd om natten ikke er på en frekvens de kan høre - det har jeg også fået bekræftet fra andre), kan være det eneste der dur når der skal trøstes og bruger (ufattelig) meget tid på amme. Misforstå mig ikke - jeg nyder at gå hjemme, tiden går alt for hurtigt nogle gange. Det er ikke altid der er et roligt øjeblik og det er nok derfor de rolige øjeblikke er savnede og skal nydes endnu mere når de så endelig er der.

Jeg håber at fordelingen bliver lidt anderledes når nu vi skifter til flaske og mere fast føde. Så kan far også komme på banen når det er spisetid. Jeg er næsten holdt op med at amme, og selvom jeg ved jeg kommer til at savne den kontakt med Iris som det giver, glæder jeg mig også til ikke at skulle bruge flere timer om dagen på det. Jeg mister dog noget læsetid, men så må jeg udnytte tiden hvor hun sover. Det giver mig lidt mere frihed og snart kan jeg også sende manden op og tage morgentjansen, selvom han nok ikke er så begejstret for at skulle tidligt op i weekenden, men hey - sådan har mine weekender jo været i 5 måneder.

Som jeg startede med - hvis nogen er blevet stødt eller sure, undskyld!

tirsdag den 5. juli 2016

Juni wrap-up

Juni wrap-up

Endnu en måned er gået og jeg må desværre indrømme at tiden for at læse bliver mindre. Jeg er efterhånden holdt op med at amme, så den tid jeg før havde til at læse e-bøger når Iris spiste, er minimal. Hvilket vil sige at jeg kun har "fri" når hun sover om eftermiddagen. Selvom hun normalt tager 2-3 timer der, er der jo også meget andet der skal passes. Så jeg ved ikke hvor aktiv jeg vil være fremover, men så er det godt jeg kan skrive indlæg om andet end mine læseoplevelser. Jeg har planer! Så vent og se.


I juni fik jeg læst 3500 sider - 9 bøger, hvilket jo stadig er meget pænt, men har dog en del bøger der venter tålmodigt på at blive læst. Jeg gør mit bedste - be patient with me!

Læste bøger:
Rainbow Rowell; Fangirl (læs anmeldelse her og tak til Gyldendal for anmeldereksemplar)
Pierce Brown; Gylden søn (læs anmeldelse her og tak til Gyldendal for anmeldereksemplar)
Simona Ahrnstedt; Arvingen (læs anmeldelse her og tak til Flamingo for anmeldereksemplar)
Audrey Carlan; Juni
Cora Carmack; Som sendt fra himlen (læs anmeldelse her og tak til Lovebooks for anmeldereksemplar)
Kristen Painter; Uskyldigt blod (læs anmeldelse her og tak til Tellerup for anmeldereksemplar)
Kristen Painter; Kød og blod
Kristen Painter; Ondt blod
Steven Hunt; Himmeljægerne

Jeg var utrolig glad for at komme tilbage og se hvordan det gik med Darrow i "Gylden søn" - det er en virkelig fantastisk serie, der bliver mere og mere dyster, og jeg frygter virkelig for hvordan det hele skal ende. Jeg tvivler på at det bliver en lykkelig slutning.

Samtidig var jeg glad for at vende tilbage til Rainbow Rowells skrivestil og "Fangirl" er helt klart hypen værd. Det er en dejlig historie og alle der har læst "Eleanor & Park" burde også læse denne.

Det var også et glædeligt gensyn med Cora Carmack. Hun formår, lidt på samme måde som Stephanie Perkins, at skrive om følelser, kærlighed og tvivl, uden at det bliver trivielt, kedeligt eller alt for pussenusset. Lige tilpas og perfekt sommerlæsning.

Jeg har også læst videre i Mias eventyr med hotte fyre - jeg må dog indrømme at historien er ved at blive lidt triviel, men af hvad jeg kan læse om hvad der kommer til at ske i "Juli" lader det til at blive spændende igen. Jeg håber meget på at blive fanget af historien igen, for jeg vil gerne vide hvordan det hele ender, selvom "Juni" ikke var så interessant igen.

Som skrevet ovenfor, ved jeg ikke hvor meget jeg kommer til at få læst som tingene er nu, men jeg vil da forsøge. Jeg håber at jeg kan få læse "Safirblå" af Kerstin Geir, da jeg var virkelig vild med "Rubinrød". Tidsrejser er ellers ikke noget jeg har gjort så meget i, men den her var virkelig spændende. Samtidig håber jeg at kunne få læst "Kobberhandsken", der er andet bind i Cassandra Clares serie "Magisterium" - der er lidt Harry Potter-agtig, men stadig helt sin egen.

Hvad glæder I jer til at læse i juli?

søndag den 3. juli 2016

Kristen Painter; Uskyldigt blod

Kristen Painter; Uskyldigt blod (House of Comarré, #1)

Bagsidetekst:
Chrysabelle er comarré, en særlig menneskerace hvis blod bliver solgt til skyhøje priser til de adelige vampyrer. Da hendes herre findes myrdet, bliver hun straks hovedmistænkt og må søge tilflugt i menneskenes verden. Her møder hun Mal, en udstødt og halvt vanvittig vampyr, forbandet til at blive hjemsøgt af sine ofre. Chrysabelle og Mal tvinges ind i en kamp mod en magtsyg vampyr som ønsker at sammensmelte menneskene og de overnaturliges verden. 
Taber de ... taber menneskeheden ...

Det er efterhånden ved at være noget tid siden at jeg har læst en traditionel vampyrhistorie, der har et godt fundament, gode (og onde) personer, der bliver spillet ud imod hinanden. Da jeg først så denne bog forelskede jeg mig i forsiden. De smukke guld detaljer er med til at gøre bogen indbydende og tænk ikke på at den er på over 500 sider - de forsvinder alt for hurtigt!

Det er rigtig fedt at vi ser historien fra så mange forskellige vinkler, det er lidt forvirrende i starten, men man vænner sig hurtigt til skiftene. Jeg nærmest fløj igennem bogen og det gør helt klart noget for tempoet at vi ikke hører det hele fra en vinkel. Samtidig medfører det også et bedre kendskab til hovedpersonernes bevæggrunde og følelser - især dem de ikke vil røbe for andre.

Det er en spændende historie og jeg var fanget fra første side. Jeg er vild med Mals humor, hans indre kamp mod sit monster og det at han vil gøre alt og mere til for Chrysabelle, uden at ville indrømme hvad han virkelig føler. Chrysabelle er nok en smuk blondine, men hun kan slå en proper næve og er ikke bange for at sige sin mening og tage chancer. Samtidig skal hun vænne sig til sit nye liv, et liv langt væk fra den tryghed hun havde før.

Historien er svær at slippe, så vær forberedt på at haste videre til de næste bøger i serien (jeg håber snart nummer 4 også udkommer!).

Tak til Tellerup for anmeldereksemplar!


Fakta:
Forlag: Tellerup
Original titel: Blood Rights
Udgivet i: 2011 (på engelsk) og 2016 (på dansk)
Antal sider: 533
5 ud af 5 stjerner