onsdag den 20. juli 2022

Gayle Forman; Frankie & Bug

Gayle Forman; Frankie & Bug

Bagsidetekst:
10-årige Bugs sommerferie er tæt på at blive verdens kedeligste. Heldigvis får hendes nabo Philip besøg af sin nevø Frankie, der skal redde Bugs ferie. Tror hun. Frankie er bare ikke sjov at hænge ud med. Han er sær, taler ikke så meget og er vildt optaget af et lokalt mysterie om en seriemorder. Bug VIL have en god sommerferie, selvom det betyder, at hun er nødt til at hænge ud med den hemmelighedsfulde Frankie.

Gayle Forman skriver normalt til unge, men denne gang har hun kastet sig over en børneroman, der virkelig er en stor fortælling om en sommer hvor alting forandrer sig.

Bug er 10 år og glæder sig til en sommerferie hvor hun skal hænge ud med sin storebror Danny. De skal svømme, spise is og bare hygge sig. Men Danny eller Daniel, som han hellere vil kaldes nu, har andre planer. Han er blevet for stor til at hænge ud med sin lillesøster og vil hellere bruge tid på at træne og imponere pigerne. Bug bliver i stedet sat til at passe overboens feriebarn, Frankie, hvilket Bug langt fra er begejstret for. Det tegner slet ikke til at blive den sommer hun havde set frem til!

Historien om Frankie og Bug er langt mere end en historie om en sommerferie der ikke bliver som håbet. Det er også historie om et umage venskab der opstår selvom parterne ikke umiddelbart virker interesserede. Det er historien om at finde sig selv. Om de forandringer der sker når man går fra barn til teenager til ung voksen. Om racisme, homoseksualitet og kønsidentitet.

Det er meget rørende læsning og siden hovedpersonen ikke er ældre, bliver historien også fortalt med et barns naivitet og manglende indsigt, men stadig med et skarpt blik på det, som voksne måske ikke lægger så meget mærke til. Hvordan ord bliver sat, hvilke stemninger der er og hvordan selv den mindste ændring i kropssprog kan have en betydning. 

"Frankie & Bug" er skøn sommerlæsning for såvel børn (10+), unge og voksne. Den vil helt sikkert give mange forskellige læseoplevelser hvor de yngre vil lægge mærke til nogle ting, som de voksne ikke vil og omvendt. Alle læsere vil dog kunne nyde Gayle Formans måde at fortælle historier på med indlevelse, troværdighed og indsigt. 

Fakta:
Forlag: Carlsen
Original titel: Frankie & Bug
På dansk ved: Charlotte A.E. Glahn
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 262
5 ud af 6 stjerner


onsdag den 13. juli 2022

A. F. Steadman; Skandar og enhjørningetyven [Uopfordret anmeldereksempar]

A. F. Steadman; Skandar og enhjørningetyven [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Skandar Smight har altid drømt om at blive enhjørningerytter: en af de udvalgte, som får lov at tage ud til Øen, udklække en enhjørning, forbindes med den for livet, træne med den og måske en dag vinde den prestigefulde Kaos Cup.

Hans drøm er netop ved at gå i opfyldelse, da en uhyggelig og mystisk fjende stjæler Øens stærkeste enhjørning og lader til at have onde hensiger med den. Mens truslen kommer nærmere, opdager Skandar en hemmelighed, som kan smadre hans verden for evigt …


En slags Percy Jackson med enhjørninger, gammel magi og kampen mod det onde – sådan kan man godt beskrive ”Skandar og enhjørningetyven”.

Jeg er stor fan af bl.a. Percy Jackson-bøgerne, og derfor er det lidt trist at læse en bog, der minder så meget om Percy og er så meget dårligere. Ej, så dårlig er historien om Skandar ikke, men jeg synes inspirationen fra både Percy Jackson og Harry Potter er alt for åbenlys.

Lad mig forklare: Vi har en hovedperson der drømmer om at blive enhjørningerytter. Han må ikke tage den prøve der skal til for at blive det, men samme aften bliver han hentet af en mystisk person, der tager ham med til Øen, hvor han deltager i prøven alligevel. Her får han mystiske, gamle og forbudte magiske kræfter, en enhjørning med en forbudt blis i panden og en gruppe venner, der nok er mærkelige, men loyale. Rundt om dem sker der mærkelige ting og sager og snart skal de i kamp mod ondskaben der truer med at ødelægge alting.

Så, magiske kræfter, mytiske væsner, en storslået ondskab, venskaber udover det sædvanelige og dårlig humor. Lyder det bekendt? Altså bortset fra at humoren i fx Percy Jackson, er genial!

Jeg læste en anden anmeldelse af den, og her stod der at det var virkelig irriterende at hver gang der skete noget spændende, var Skandar og vennerne, langt væk og kunne kun se røgen – det var først til sidst at der rent faktisk skete noget. Det kan jeg godt følge. Det føles lidt som om at Skandar står på sidelinjen en god del af tiden. Udover at han skal skjule sine kræfter, skal han samtidig gå i skole og lære at mestre de andre grene af magien.

Et langt stykke hen af vejen kan jeg faktisk rigtig godt lide historien. Universet er interessant, hele ideen med at enhjørninger ikke er søde væsner, men derimod blodtørstige og med en jernhård vilje, er spændende og grenene af magi, som skal læres, er også god. Personerne irriterer mig bare. Humoren irriterer mig. At jeg kan se for meget af andre bøger i den, irriterer mig. Måske er det bare mig?

Bogen kan bruges til dem der endnu ikke er store nok til Harry Potter, men gerne vil læse om magi, venskab og kampen mod det onde. Jeg har dog ikke afskrevet den endnu og vil gerne læse videre – der bliver nemlig lagt op til en kamp af de helt store! Så håber jeg bare at Skandar får lov til at være med. 

Tak til Gyldendal for det uopfordrede anmeldereksemplar.

Fakta: 
Forlag: Gyldendal
Original titel: Skandar and the Unicorn Thief
På dansk ved: Elisabeth Kiertzner
Udgivet i: 2022 (på engelsk og på dansk)
Antal sider: 410
4 ud af 6 stjerner

onsdag den 6. juli 2022

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar]

Maggie Shipstead; Himmelstormere [Uopfordret anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Lige siden den skæbnesvangre nat i 1914, hvor Marian Graves bliver reddet ud af flammerne på et synkende skib, er hun drevet af et begær efter frihed og fare. Da hun ti år senere ser fly cirkle akrobatisk hen over himlen, bliver hendes skæbne besejlet. Efter et fatalt ægteskab med en spritsmugler og en heroisk krigsindsats som pilot under 2. Verdenskrig beslutter Marian sig for at forfølge sin livsdrøm. Hun vil som den første flyve i en storcirkel hen over Jordens poler.

Et halvt århundrede senere spiller den kriseramte hollywoodstjerne Hadley Baxter rollen som den mystiske pilot Marian Graves. Det driver hende ud i en livsomvæltende undersøgelse af Marians liv og hemmeligheder.


Det er ikke så tit at jeg kaster mig ud i så tykke bøger, men nogle gange trykker de på de rigtige knapper. Sidste år læste jeg ”Byen i skyerne” og det var også en ordentlig moppedreng – men med en utrolig fascinerende historie.

”Himmelstormere” er slet ikke som ”Byen i skyerne” – selvom begge har noget med himlen at gøre. Nej, den er nok nærmere lidt som ”Hvor flodkrebsen synger”. I hvert fald hvis vi kigger på hovedpersonen. Marian Graves minder mig om Kya Clark. Begge har oplevet svigt, sorg og en meget stor ensomhed og følelsen af ikke at passe ind. Marian er ikke som de andre piger – hun går i bukser, klipper sit hår kort og vil arbejde. Dog finder hun det kvinderne laver med mændene underligt fascinerende.

Marian virker følelsesmæssigt afstumpet på mange måder. Hver gang hun skal tage afsked med enten familie eller vennerne, går hun uden at sige farvel. Hun ytrer ikke mange kærlige ord til hverken ægtemand, bror eller elsker. Alligevel synes jeg ikke man er i tvivl om at hun elsker dem, på sin helt egen måde.

Marians skæbne bliver Hadleys redning. Da hele hendes karriere er på ved ud i toilettet, bliver filmen om Marians liv, det der sætter Hadley på ret køl. Det tager ret lang tid, men efterhånden kommer Hadley op at sit hul og begynder at tænke over de valg hun har truffet i livet – og de valg som Marian traf. Hun begynder også at se sine egne dæmoner i øjnene og indser et par sandheder om sig selv.

Noget af det jeg rigtig godt kunne lide ved bogen, var de små info tekster der var igennem hele historien. Info om hvilke piloter der var de første til at flyve med instrumenter, til at flyve i mørke, til at flyve over Atlanterhavet, tværs rundt om Jorden osv. Det var virkelig spændende at høre om – især fordi den udvikling spiller en meget stor rolle i Marians liv. Hun går fra ikke at få lov til at flyve fordi hun er kvinde, til at flyve i en storcirkel rundt om Jorden.

”Himmelstormere” er en roman der langsomt griber hårdere og hårdere fast i sin læser. Den er yderst velskrevet og man mærker frustrationerne, modløsheden, tvivlen, men også håbet hos alle de personer vi møder. Personer som på hver deres måde er ødelagte – enkelte af dem kan dog hjælpe hinanden tilbage på ret køl. 

Det er bestemt en bog der er værd at læse hvis man er til de storslåede, historiske romaner der både gør ondt og gør godt.

Tak til Gyldendal for det uopfordrede anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: Great Circle
På dansk ved: Agnete Dorph Stjernfelt
Udgivet i: 2021 (på engelsk) og 2022 (på dansk)
Antal sider: 685
5 ud af 6 stjerner