onsdag den 27. september 2023

Kenneth Bøgh Andersen; Danske sagnvæsener - et bestiarium [Anmeldereksemplar]

Kenneth Bøgh Andersen; Danske sagnvæsener - et bestiarium [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Ser du en nat et lille, men klart lys i mørket, så tag dig i agt. Lygtemanden vil nyde at lokke dig ud i mosen og lade dig drukne under månens blege skær.

Lygtemanden, helhesten, ellefolket, skiftingen, liglammet, gravsoen og mange, mange flere. Sælsomme, forunderlige og farlige væsener, som de færreste i dag har hørt om, men som man troede på, dengang byerne var små, skoven stor og natten svimlende mørk. Naturen var et mylder af sære skabninger, som man skulle passe på og vogte sig for.

I dette flot illustrerede opslagsværk lærer du alle de farverige danske sagnvæsener at kende. Og ikke mindst – hvordan du kan beskytte dig mod dem …

For sagt på en anden måde: Engang troede man, at Danmark var fyldt med monstre. Tænk, hvis man havde ret?


Jeg har efterhånden læst en del spændende opslagsværker, eller bestiarier om man vil – både om julemonstre, om de uddøde, om drager og monstre. Men denne må siges at være i særklasse – især i sit udtryk. Illustrationer, layout og format går hånd i hånd op i en højere enhed og det er en virkelig flot bog, der indbyder til læsning - om end en noget uhyggelig læsning. 

Forfatter Kenneth Bøgh Andersen er en produktiv mand og har bl.a. kastet sig over at genfortælle en del ældre gyserhistorier, fx ”Frankenstein” – personligt kan jeg bedst lide ”De hvide mænd”, ”Himmelherren” og ”Den store djævlekrig”.

Illustrator Kristian Eskild Jensen har også en hel masse bøger i bagagen, både børnebøger og billedbøger. Jeg har læst og nydt ”Og de onde lo – amoralske fabler”, som også er smukt illustreret.

Kristian formår at få utrolig mange detaljer med i sine illustrationer, så mange af tegningerne fremstår meget levende – måske i dette tilfælde, for levende – gys! Der er virkelig nogle af væsener der får det til at løbe koldt ned ad rygge på en …

Dette er da heller ikke første grafiske bog som Kenneth har skrevet. Sammen med Benni Bødker og John Kenn Mortensen har han genfortalt Grimms eventyr. Med Lars Gabel har han skrevet ”Skæbnemageren” og ”78°”.

Med dette bestiarium forklarer og fortæller Kenneth om de mange danske sagnvæsener – og selvom jeg troede jeg var ret godt bevandret indenfor denne kategori, var der flere jeg ikke havde hørt om.

Udover en historie om hvem eller hvad, disse væsener var, er der et råd til hver enkel om hvordan man kan slippe fra dem, eller undgå at møde dem. Ret handy hvis nu man skulle støde på en helhest eller ved et uheld komme til at fornærme hyldemoren.

”Danske sagnvæsener” er nok ikke en bog jeg vil anbefale som godnatlæsning – medmindre man gerne vil have mareridt. Den er fra børn i alderen 10+ - men voksne kan finde ligeså stor underholdning og viden ved at læse den.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2023
Antal sider: 181
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 20. september 2023

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager [Anmeldereksemplar]

Sidsel Sander Mittet; De sidste drager (Flammen & Bølgen, #3) [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Indlandsisens kollaps, undersøiske jordskred og en flodbølge, der udslettede den gamle verden.

For de fleste i Øhavet er dette kun historie, men ikke for Mashal og Ignis.

Efter at have reddet Sunniva, broens sagnomspundne dronning, har de begge fået adgang til kaosnettet og de traumatiske erindringer, der gemmer sig i dets dybder.

Fanget i en ørkesløs venteposition i flygtningelejren på Hvide Pynt kæmper de med fordomme, forventninger og forræderi. Alt er tilsyneladende til salg og meget lidt er, hvad det giver sig ud for.

Men der er håb. Måske vil Bølgen atter engang oversvømme Øhavet - spørgsmålet er blot, om det er en god ting?


Det her er en af de helt store episke danske dystopiske fortællinger. Sidsel har tidligere kastet sig ud i storslåede projekter, ”Morika” og ”Bjergtaget”, men ”Flammen & Bølgen” er i særklasse.

Den er gennemført på en niveau jeg sjældent har set. Alt fra Innovanternes byer, teknologi og skole, til sumpbyerne, dårligdommene og stemningen der er blandt Ignis’ folk. Der er modsætninger, folk med meninger, drømme og håb og der er forrædere der vil gøre alt for at være velset og blive belønnet.

Alting kulminerer i ”De sidste drager” – og hvis jeg må sige en eneste dårlig ting, inden jeg går videre med det gode. Så er det at det er en lang bog. 504 sider lang – og det smerter mig at sige, men der er et par steder hvor det føles meget langt. Heldigvis er Sidsel er fabelagtig historiefortæller og hun gør rigelig op for de lange stræk, med aktion, drama og hemmeligheder.

Når man så er færdig med bogen, kan man godt se værdien og vigtigheden af de lange seje stræk – for det hele giver mening til sidst. Det hele går op i en højere enhed – og der var virkelig ting jeg ikke forventede. Det er fedt at blive overrasket.

Når sproget, historien og indholdet så er et match, vil jeg lige knytte en kommentar til de smukke covers. For nej, man skal ikke dømme en bog på dens cover, og så alligevel. De tre bøger står knivskarpt sammen – de viser en samhørighed og nærmest treenighed på ens boghylde. De er smukke, indbydende og tidsløse. Godt klaret.

Alt i alt er det en læseoplevelse i høj klasse og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger.

Bogen er først modtaget til udarbejdelse af lektørudtalelsen og sidenhen som anmeldereksemplar. 

Fakta:
Forlag: Facet
Udgivet i: 2023
Antal sider: 504
5 ud af 6 stjerner

onsdag den 13. september 2023

Fantasyfestival

Fantasyfestival 2023!

Lad os lige tage en snak mere om weekendens festival... bare fordi!

Jeg var faktisk med til den allerførste festival tilbage i 2015. Det var dengang det foregik i et konferencecenter lidt udenfor Esbjerg og hvor jeg stadig kan huske den enorme kø til Tamora Pierce. Der stod folk i flere timer for at få signeret hendes bøger. Jeg var også med året efter – også i centret.

Herefter gik der faktisk flere år inden jeg var med igen. Det var først i 2021 i at jeg var med igen – året efter corona og hvor man bare var glad for at kunne kramme og sige hej til alle de fantastiske mennesker der er med til messen.

I 2021 var jeg også jury til uddelingen af Året Danske Fantasy-pris – det samme var jeg i 2022. I år er jeg ikke med i juryen, men har været med i bogbloggerpanelet. Hvilket også har været spændende.

Jeg tror dog at året i år har lidt mere betydning end de sidste år. Ikke alene fordi jeg selv skal på scenen – for første gang – og snakke med to andre bogbloggere om netop at være bogblogger. Hvilket jeg glæder mig rigtig meget til.

Men, jeg har jo også fået æren af at være praktikant for Dansk Fantasy de sidste mange måneder – og derfor skal jeg også stå i standen i år! Det bliver en fest. Jeg glæder mig til at opleve både forfattere og gæster og al den kærlighed vi kan stable på benene til Dansk Fantasy. Jeg har nydt rigtig meget at hjælpe til, skrive tekster til blog og sociale medier.

Så, selvom jeg skrev på et tidspunkt at jeg er virkelig dårlig til at genkende folk og måske også lidt generet når jeg skal tale med nye mennesker, så tøv endelig ikke med at hive fat i mig og sige hej. At være på festival kræver en vis mentalitet, så jeg er nok godt smadret på søndag, men til gengæld er jeg sikker på at det bliver to virkelig fede, hyggelige og sjove dage.

Jeg håber at vi ses!

onsdag den 6. september 2023

Pernille Engsig Eskildsen & Jakob Brodersen; 2 x flotte billedbøger

Pernille Engsig Eskildsen & Jakob Brodersen; 2 x flotte billedbøger

Velkommen til en dobbelt anmeldelse på to virkelig smukke - og fascinerende - billedbøger. Når du har lukket disse bøger, vil jeg godt garantere at du har haft en lærerig læseoplevelse - og at du har lyst til at læse bøgerne forfra!

I "Liv - den fantastiske historie om evolution" får vi præsenteret ikke kun Jordens begyndelse, men også de første mennesker og dyrs evolution. Vi møder mærkværdige fortidsvæsner - med rimelig svære navne. Vi ser og oplever hvordan dinosaurerne kom, så og uddøde. Vi bliver klogere på hvordan mennesket udviklede sig og blev til det vi er i dag. 

I "Din fantasiske krop - fra urtidsfisk til nutidsmenneske" får vi kortlagt udviklingen af menneskekroppen. Helt tilbage fra dengang vi bare var urtidsfisk, til abelignende mennesker og til det menneske vi er i dag. Vi får svaret på hvorfor vi har en hale og hvorfor der er dinosaurknogler i et menneske foster. Samtidig bliver vi præsenteret for hvilke kropsdele vi har fra hvilke dyr - og det er ikke så lidt endda, vil jeg bare lige sige. 

Selvom formatet på begge bøger kan være lidt uhåndterligt, er de virkelig en fornøjelse at læse i. Sproget er let at forstå - også selvom der er virkelig mange svære ord - og hverken store eller små bliver talt ned til. Tværtimod er de skrevet i et sprog der er detaljeret og letforståeligt. 

Og lad os også snakke lidt om illustrationerne. Kamilla Wichmann ("Funkelgnister", "Sommervenner", "Stik, støv og striber") er virkelig eminent. Hendes streg er levende, smuk og virkelig detaljeret. Man fornemmer kærligheden og dedikationen hver enkelt illustration og der er flere af dem, jeg gerne ville have hængende som plakater. Hatten af for det!

I det hele taget kan jeg give de to bøger mine varmeste anbefalinger. Lån - eller køb dem - læs dem og læs dem så igen. Der er virkelig mange ting at dykke ned i og både store og små vil nyde det.

Tak til forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Udgivelses dato: "Liv" er fra 2018, mens "Din fantastiske krop" er fra 2023.
Antal sider: "Liv" er på 45 sider, mens "Din fantastiske krop" er på 48 sider.
6 ud af 6 stjernen til dem begge.