tirsdag den 30. november 2021

Kristine Sloth; Strik på budget [Anmeldereksemplar]


Kristine Sloth; Strik på budget
[Anmeldereksemplar fra Alpha]

Bagsidetekst:
Alt fra nemme huer og sokker til veste og sweatre, der alt sammen kan strikkes til gode priser og med sans for kvalitet.

"Strik på budget" indeholder et udvalg af Kristine Sloths mest populære opskrifter fra YarnJunkies.dk samt helt nye opskrifter udviklet specielt til bogen. Opskrifterne er mærket efter sværhedsgrad, og der er både opskrifter til den absolutte begynder og til den mere øvede strikker, der er klar til at kaste sig ud i lidt større projekter.

"Strik på budget" er en god inspirationsbog til dig, der gerne vil lave dit eget tøj og skabe din helt egen unikke garderobe. Bogen indeholder en gennemgang af de mest basale strikketermer, og Kristine giver gode tips til indkøb af garn og udstyr, så alle kan komme godt fra strikkestart. For Kristine er det at strikke nemlig ikke kun en billig både at blive smart på, men også en genvej til psykisk velvære.


Jeg må være helt ærlig her, chancen for at jeg kommer til at strikke er ret lille - i hvert fald så længe jeg har små børn, tonsvis af bøger der skal læses og andre projekter der tager min tid. Jamen Line, hvorfor har du så sagt ja til at anmelde en strikkebog? Jo, for jeg har fulgt Kristine i lang tid - vi havde faktisk besøg af hende på mit arbejde for mange år siden. Jeg har fulgt med så længe, at jeg lagde mærke til da hun ”forsvandt” og da hun langsomt kom tilbage.

Hun fortæller om sit stressforløb i ”Strik på budget”. For det at strikke blev faktisk hendes pusterum. Hendes frirum og det synes jeg er virkelig inspirerende. Hun fortæller åbent om hendes kamp både stress, depression og angst. Og om at hun stadig kæmper med det. Selvom hun er tilbage i ”medierens søgelys”, kæmper hun stadig, men hun snakker åbent om det, og det tror jeg er en stor inspiration for rigtig mange der kan stå i samme situation.

Jeg må hellere sige lidt om strikkeopskrifterne også. På min bestilling, har min mor faktisk strikket to af tingene, ”Frederikke sweateren” og ”Betty vesten” og jeg er virkelig glade for dem. Hun har altid strikket, men hun synes det var en fin detalje at der var videoklip (på YarnJunkies.dk) af hvordan man skulle gøre. Jeg kan også godt se at opskrifterne er forståelige og der er et helt introforløb med ret- og vrangmasker, oppefra og ned eller nedefra og op og så videre. Selvom jeg ikke strikker, føler jeg alligevel at jeg har en lidt bedre forståelse for det.

Så udover at være en bog fyldt med lækre strikkeopskrifter, der næsten giver mig lyst til at begynde at strikke, er det også et indblik i hvordan livet med stress er. At man – jer derude der har det – ikke er alene med det. At det er vigtigt at italesætte, så vi kan hjælpe hinanden igennem de svære tider. Det er faktisk en ganske glimrende bog.

Tak til Alpha Forlaget for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Alpha
Udgivet i: 2021
Antal sider: 131
5 ud af 6 stjerner 

fredag den 26. november 2021

J. K. Rowling; Julegrisen


J. K. Rowling; Julegrisen


Bagsidetekst: 
Jack har haft sin elskede tøjgris, Lille Gis, så længe han kan huske. Lille Gis, også kaldet LG, har fulgt ham i tykt og tyndt - indtil den juleaften, hvor det frygtelige sker: LG bliver væk! Jack er knust, og det hjælper slet ikke, at han får et erstatningstøjdyr ved navn Julegrisen.

Men juleaften kan der heldigvis ske mirakler, og Julegrisen viser sig at have en fantastisk plan. Sammen begiver de to sig ud på en hæsblæsende, magisk rejse til Det Tabtes Land. I denne underfulde verden skal de forsøge at redde Jacks allerbedste ven fra den rædselsvækkende og legetøjsknusende Taber.


Da jeg fik den her til udarbejdelse af lektørudtalelse klappede jeg i mine hænder – nogle gange må man godt have lov til at være heldig.

”Julegrisen” er historien om Jack der skal ud på en farefuld færd for at redde sin bedste ven, bamsen LG (Lille Gis – for da Jack var lille, kunne han ikke sige Lille Gris). LG har været hans bedste ven gennem forældrenes skilsmisse, skoleskift og da moren får en ny kæreste. Stedfaren har en datter, Holly, som Jack til at starte med synes er mega sej, men efterhånden kommer der knuder på tråden. Op til jul bliver det for meget og Holly smider LG ud af vinduet mens de kører på motorvejen. Jacks verden falder fra hinanden og selvom Holly køber en erstatning, Julegrisen, er det ikke det samme.

Men! Siden det er jul og miraklernes tid, får Jack chancen for at få LG tilbage. Sammen med Julegrisen tager han til ”Det Tabtes Land” for at redde LG – men rejsen er fuld af fare og tiden er knap. Undervejs kommer de ud for mange farer og tiden går. Men Jack lærer også noget om sig selv og ikke mindst sit forhold til LG og Julegrisen.

Jeg ved godt at Rowling er i modvind, men hun kan altså noget med ord og magiske fortællinger. ”Julegrisen” er en skøn historie. Den er velskrevet og man får en klump i halsen flere gange undervejs. Som voksen virker det måske fjollet at være så knyttet til en bamse, men som mor kan jeg godt forstå det. Min lille dreng er meget glad for sin bamse og jeg kunne sagtens se hvordan han ville reagere hvis hans bamse forsvandt. Jeg er sikker på at han også ville blive meget ked af det og parat til at tage ud og finde ham.

Historien er udover at være godt skrevet, også krydret med virkelig flotte illustrationer, der lige giver det ekstra til historien. Det er en historie der ikke behøver læses op til jul, den kan læses hele året. Den kan bruges som højtlæsning fra 6-7 år og selvlæsning fra 10.

Bogen er modtaget i forbindelse med udarbejdelse af lektørudtalelse.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: The Christmas Pig
På dansk ved: Charlotte A. E. Glahn
Udgivet i: 2021 (på engelsk og på dansk)
Antal sider: 310
6 ud af 6 stjerner

tirsdag den 23. november 2021

Jakob Leth; Kapløbet om jættekvindens våben og De dødes skib [Anmeldereksemplar]


Jakob Leth; Kapløbet om jættekvindens våben og De dødes skib (Når runesten revner, #1 og #2)[Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst på "Kapløbet om jættekvindens våben":
I tusind år har freden mellem jætternes, gudernes og menneskenes verdener været sikret af murene imellem dem. Murene er dog begyndt at smuldre, og genforningen af de tre verdener er nu tættere på end nogensinde før. En altomfattende krig lurer, hvor solen vil slukkes, jorden vil brænde og alle vil dø. Ragnarok, kort fortalt. Alt dette ved Jonas ikke noget om. Det eneste, han ved, er, at Freja, den nye pige i klassen, er den flotteste pige, han nogensinde har set. Freja er dog ikke den, hun giver sig ud for at være, og snart er Jonas og hans ven Omid viklet ind i et kapløb, som de knap nok forstår meninge med med. Et kapløb, der skal forhindre genforeningen og redde verdenerne. Et kapløb, hvor de skal kæmpe mod fanatikere og monstre. Et kapløb om jættekvindens våben.

Ok, indrømmet – jeg har haft den her (altså bind et) til at stå i et godt stykke tid, og jeg var virkelig ambivalent for at skulle gå i gang. Jeg ved godt at man ikke skal dømme en bog på dens cover og jeg undskylder meget, men forsiden til første bind er simpelthen gyselig. Farvespil, personer, komposition. Ja, det hele faktisk. Puha. Bind to er lidt bedre, men stadig ikke sådan at jeg jubler. Undskyld!

Samtidig er der noget med sproget. Jeg ved ikke om der ikke er læst korrektur på dem, men der er nogle steder hvor det halter – og ja, jeg ved godt at jeg er ældre end målgruppen (12-14 år), men derfor må sproget gerne være i orden. Jeg synes heller ikke vi kommer tæt nok på hovedpersonerne, Jonas og Omid – jeg ville gerne have haft lidt mere kød på dem. De føles lidt som om de er bipersoner i deres egen historie og jeg blev aldrig rigtig investeret i dem.

Men! Når det så er sagt, så er det to meget spændende og medrivende fortællinger om nordisk mytologi, om Ragnarok, om skæbneveje, venskaber og jalousi. Spændingen stiger støt jo længere ind i historien vi kommer og jo flere (dårlige) valg vores hovedpersoner træffer. Især i bog to, ”De dødes skib” kommer Jonas og Omids venskab virkelig på prøve og det minder næsten om da Harry og Ron bliver uvenner og har svært ved at tilgive hinanden.

Hvis man er til spænding, nordisk mytologi og en tempofyldt historie, kan man godt sætte ”Når runesten revner” på listen – man skal ikke lade sig narre af coveret, historien indeni er faktisk ganske glimrende – hvis man ser bort fra skønhedsfejlene, påpeget ovenfor. Måske eventuelle nye udgaver, kunne få en flottere forside?

Tak til forfatter for anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Mellemgaard
Udgivet i: "Kapløbet om jættekvindens våben" i 2019 og "De dødes skib" i 2021
Antal sider: "Kapløbet om jættekvindens våben" har 221 sider og "De dødes skib" har 280 sider
4 ud af 6 stjerner samlet

tirsdag den 16. november 2021

Paula Hawkins; Som en langsom ild [Anmeldereksemplar]


Paula Hawkins; Som en langsom ild
[Anmeldereksemplar fra Gyldendal]

Bagsidetekst:
Hvor længe kan en hemmelighed ligge og ulme, før den bryder ud i flammer?

En ung mand findes brutalt myrdet på en husbåd i London. Hvem myrdede ham og hvorfor? Miriam bor på husbåden ved siden af og ved af bitter erfaring, hvor let det er at havne på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Den unge enspænder Laura er blevet set ved kanalen med blod på tøjet. Hun bor alene og kæmper med et voldsomt temperament. Carla er tynget af en altfortærende sorg, og både hun og hendes succesfulde eksmand bor tæt ved kanalen.

Alle er de formet af tragiske begivenheder i deres fortid, men er en af dem i stand til at slå ihjel?


En ung mand findes myrdet på en husbåd i London. Umiddelbart står politiet uden spor, men langsomt begynder der sig at tegne et billede af frygtelige familie hemmeligheder.

Som historien langsomt skrider frem, bliver vi bedre bekendt med tre meget forskellige kvinder, Laura, Miriam og Carla. Laura har været sammen med offeret kort inden han blev myrdet, Miraim var kvinden der fandt ham og har også set Carla besøge ham. Carla er i familie med offeret og føler en trang til at beskytte ham, men hvor godt kendte hun ham egentligt? Samtidig har Miriam et indædt had til Carlas eks-mand, fordi han har stjålet hendes historie. Mens Laura er en utilpasset ung pige, der mest af alt nok var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Historien fortælles i et detaljeret og stemningsfuldt sprog og selvom der ikke er meget aktion i den, bliver man som læser indfanget af netop stemningen og de små brødkrummer vi får undervejs. Hvem gjorde det? Tja, det ved man ikke før til sidst og så er sagen måske alligevel ikke helt lukket. Men forfatteren skildrer kvindernes både indre og ydre kamp på en fascinerende måde og vi føler med dem alle - på forskellige måder.

"Som en langsom ild" er en interessant historie om hvad mennesket er villig til at gøre for at beskytte dem de elsker, hvilket ikke nødvendigvis er gode ting. Det er en historie om at overleve og om at finde tilbage til livet efter en stor og ubærlig sorg. Men også om hvor langt nogle vil gå for at beskytte sig selv - sågar endda begå mord.

Tak til Gyldendal for (uopfordret) anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Gyldendal
Original titel: A Slow Fire Burning
På dansk ved: Signe Lyng
Udgivet i: 2021 (på engelsk og dansk)
Antal sider: 361
4 ud af 6 stjerner

tirsdag den 9. november 2021

Simon Zander; Inden det blå lys falmer [Anmeldereksemplar]

Simon Zander; Inden det blå lys falmer [Anmeldereksemplar]

Bagsidetekst:
Med blåkraften følger overmenneskelige evner, pligten til at forsvare den sidste by i verden og et liv i luksus. Men det er også en dødsdum. Fra du får den, er der præcis ét år til, at du skal dø.

16-årige Noël bor i Grå Zone, den fattige del af Azrone. Han drømmer om at få den berømte blåkraft, at blive hædret og gøre en forskel. Men blåkraften er forbeholdt de, der er så heldige at bo i Blå Zone.

En dag sker det utænkelige, og Noël har kun 365 dage tilbage at leve i. Var drømmen om blåkræften overhovedet værd at stræbe efter? Eller var det kedelige, trivielle liv at foretrække?

Nedtællingen er begyndt.


Dette er en i den grad velfungerende og spændende debutroman. Det er dystopisk fantasy og menneskehedens moral er sat på spidsen. Jeg kan rigtig godt lide det univers som forfatteren har bygget op – ikke forstået sådan, at jeg gerne vil bo der, men at det er godt gennemtænkt og skruet sammen. Det fungerer godt sammen med den historie der fortælles. Historien om Noël med de store drømme om at kunne gøre en forskel, men måske ikke helt når det kommer til stykket.

Historien er fortalt i forholdsvis korte kapitaler, som hver starter med en nedtælling til hvornår Noëls tid rinder ud – hvilket til tider gør handlingen ret kompakt, da der nogle gange sker meget på kort tid, mens der andre gange springes meget i tid. Især den sidste fjerde del er meget tempofyldt, fordi der sker rigtig meget på meget kort tid … tiden er ved at løbe fra Noël.

Lige præcis der, synes jeg måske det bliver lidt for forhastet. Jeg kan godt se at det er med til at skabe et højt tempo og som læser sidder man nærmest og bliver forpustet, men jeg ville måske have ønsket at der var lidt bedre tid til sidst, da der et langt stykke hvor tiden bare går uden at vi hører om hvad der sker.

Sproget har et godt flow og da jeg først var gået i gang havde jeg svært ved at slippe den igen. Måske netop pga. den konstante nedtælling. Vi vil vide hvad der sker. Hvad Disciplene skjuler – og jeg kan afsløre (uden at spoile) at jeg var meget chokeret over at finde ud af hvad de egentlig er ude på! Godt tænkt der, Simon!

Noël er homoseksuel, men det fede er, at der slet ikke bliver kigget skævt til ham af den grund. Som jeg læser det, er det fuldstændig accepteret at han er det og selv da han kommer til ”Blå Zone”, er der ingen der lader sig mærke af det. Det var egentlig ret forfriskende. For selvom Noëls følelser og kærlighedsliv fylder en del, er det meget naturligt at han er homoseksuel. Det var i hvert fald ikke noget jeg undrede mig over.

Jeg kunne derimod ikke helt se hvorfor det var nødvendigt at gøre Ace til en ”hen”-person – jeg opfattede det ikke i starten, men først efter et par sider gik det op for mig. Jeg manglede lidt præsentation af hvordan Noël så hurtigt kunne regne det ud, for det bliver ikke præciseret af nogen anden - og som jeg undrede mig i hvert fald, over at det var nødvendigt. Det ændrede ikke ved min opfattelse af historien af Ace var en ”hen” og ikke en han/hun. Jeg håber virkelig ikke at jeg støder nogen ved at sige sådan – det er i hvert fald, på ingen måde min hensigt!

Jeg synes Simon har skrevet en kanon god debutroman! Den er velovervejet, spændende og medrivende. Den sætter tankerne i gang – for ville man virkelig gerne gøre en forskel, hvis det var ensbetydende med at man skulle dø efter ét år? Det er jeg ikke så sikker på at jeg ville. Samtidig viser den også at kærlighed og venskab, er stærke kræfter, man ikke skal undervurdere.

Tak til forfatteren for anmeldereksemplar!

Fakta:
Forlag: Petunia
Udgivet i: 2021
Antal sider: 367
5 ud af 6 stjerner

tirsdag den 2. november 2021

Anne-Marie Vedsø Olesen; Vølvens vej - Snehild [Anmeldereksemplar]

Anne-Marie Vedsø Olesen; Vølvens vej - Snehild [Anmeldereksemplar fra Lindhardt & Ringhof]

Bagsidetekst:
Snehild kommer til verden midt under en blodig krig. Hendes mor flygter gennem skovene og videre til Himlinge, hvor Snehild vokser op. Da byens magtfulde ypperstepræstinde Ragnfrid får mistanke om, at Snehild har evner, der overgår hendes egne, beslutter hun, at Snehild må skaffes af vejen.

Anne-Marie Vedsø Olesens nye serie "Vølvens vej" er inspireret af nordisk mytologi og udspiller sig i jernalderen i Danmark. En medrivende fortælling om stærke kvinder, blodhævn, skæbne og gudernes gunst fra en tid, hvor lidenskab og ære bestemte slagets gang.


Så for den. Fantasy for voksne. Fantasy der handler om den nordiske mytologi - for voksne. Det er ikke hver dag jeg støder på sådan noget. Jeg må dog også indrømme at jeg læser mest ungdomsfantasy, men jeg elsker nordisk mytologi og var meget fascineret af, først forsiden på denne bog, og herefter den utrolig intense historie.

For selvom Snehild og andre af karaktererne er unge (teengere), kan jeg sagtens mærke at det ikke er en børne- eller ungdomsbog. Historien er kompliceret og detaljeret. Sproget er virkelig stemningsladet og intenst. Selvom bogen er på over 400 sider, er handlingen ikke tempofyldt. Der er derimod brugt lang tid på at kæle for detaljerne. Lige fra beskrivelserne af naturen, af blomster og årstidernes skiften, til Snehilds syner. 

Bogen er ikke kun en fortælling om forvandlingen en pige går igennem, når hun går fra at være barn, til ung kvinde. Det er også fortællingen om en vølves voksende kræfter. Om de prøvelser hun må stå igennem for at få indsigt og evnerne til at styre synerne. Derudover er det også en historie om politik og magtspil. Om løgne og intriger. Om broderkærlighed, der bliver til had. Om mænd og kvinders begær og drømme. Det er en uhyre velkomponeret historie, der kapitel for kapitel vokser i styrke. 

Hvis man kender lidt til sin nordiske mytologi, vil man kunne genkende mange af de gamle historier. Fx historien om Bygmesteren, der byggede muren rundt om Asgård og håbede at få Freja som belønning - det endte jo desværre ikke så godt. Vi møder også jættekvinden Hyrrokin, der bor i en jernskov sammen med sine børn - Hate, Månegarm og Skoll. Vi bliver også introduceret for nornerne og de styrker - og svagheder - de har.

Jeg er imponeret over hvor godt det hele spiller sammen og at det går op i en højere enhed. For det gør det virkelig. Det er en medrivende historie, der langsomt kryber under huden på læseren. Jeg blev indfanget af stemningen, af sproget og spændingen der langsomt, men sikkert, bygges op. En ting er helt sikkert; jeg glæder mig til at læse videre!

Tak til Lindhardt & Ringhof for (uopfordret) anmeldereksemplar.

Fakta:
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet i: 2021
Antal sider: 416
6 ud af 6 stjerner