fredag den 19. oktober 2018

Francesca Zappa; Eliza and her monsters

Francesca Zappa; Eliza and her monsters

Bagsidetekst:
Her story is a phenomenon. Her life is a disaster.

In the real world, Eliza Mirk is shy, wierd, and friendless. Online, she's LadyConstellation, the anonymous creator of the wildly popular webcomic Monstrous Sea. Eliza can't imagine enjoying the real world as much as she loves the online one, and she has no desire to try. Then Wallace Warland, Monstrous Sea's biggest fanfiction writer, transfers to her school. Wallace thinks Eliza is just another fan, and as he draws her out of her shell, she begins to wonder if a life offline might be worthwhile. But when Eliza's secret is accidentally sharet with the world, everything she's built - her story, her relationship with Wallace, and even her sanity - begins to fall apart. 

Jeg modtog denne bog i den OwlCrate der udkom i maj 2017, så jeg har efterhånden haft den til at stå i et godt stykke tid. Som I ved, er jeg ikke meget for at læse på engelsk, men jeg vil virkelig gøre et ihærdigt forsøg på at få læst mere. Jeg er i en bogklub sammen med nogle andre søde bogbloggere, og da jeg skulle vælge bog til vores septembermøde, valgte jeg denne. Det har jeg ikke fortrudt. Til dem af jer, der ikke kender den, kan den godt lånes på biblioteket eller på eReolen Global.

Faktisk var historien slet ikke som jeg havde regnet med. Jeg havde troet (og håbet) at der ville være flere illustrationer fra "Monstrous Sea", og det savnede jeg faktisk lidt undervejs. Ikke fordi historien skulle være en tegneserie, men når nu netop en tegneserie fylder så meget som den gør, måtte der gerne være flere illustrationer. Samtidig virker de få illustrationer der er, som rå skitser og ikke som færdige illustrationer, hvilket også var lidt synd. Jeg vil dog helt vildt gerne læse "Monstrous Sea"-historien (har opdaget at den er på WattPad, så det skal jeg lige nærstudere!) og jeg håber da at den måske kommer en dag.

Resten af historien kan jeg dog rigtig godt lide. Eliza er den introverte teenager der har skabt et navn for sig selv på nettet i form af "LadyConstellation", skaberen af "Monstrous Sea", der er kæmpe stort. Der er ingen der ved at det er Eliza der står bag - udover hendes forældre, brødre og to udvalgte venner - og sådan har hun det bedst med. Hun kan godt lide at lukke sig inde i sin fiktive verden og hun bliver fuldstændig opslugt og er egentlig ikke interesseret i at lære hvad hendes brødre bruger tid på eller hvad de godt kan lide. Lige indtil hun møder Wallace, der skriver "Monstrous Sea" fanfiction. De bliver venner og får følelser for hinanden, men Eliza tør ikke fortælle ham hvem hun i virkeligheden er og selvfølgelig får hun ikke selv muligheden for at fortælle det til ham. Det var rimelig åbenlyst at den mulighed bliver taget fra hende og det medfører at hun nu må sande, at livet ikke altid er en dans på roser.

Det hele er pakket ind i fortvivlelsen over at leve i den virkelige verden er svært, især når man er dårlig til at være sammen med mennesker. Samtidig bliver den første kærlighed beskrevet rigtig fint, hvor akavede både Eliza og Wallace er omkring det, selvom de er vilde med hinanden. Da Elizas hemmelighed bliver offentlig reagerer Wallace meget voldsomt, og i starten synes jeg måske at det var for voldsomt, men nu hvor jeg tænker efter kan jeg godt forstå ham. Han ser op til skaberen af "Monstrous Sea", mens han forelsker sig i den virkelige person bag historien. Jeg tror også jeg ville blive sur hvis det var en hemmelighed jeg ikke kendte til.

Forhold i familien tages også op, om hvordan forældre har svært ved at acceptere at deres børn er meget forskellige, hvordan det kan gribes an når der bruges mere tid online end i det virkelige liv og accept af, at man ikke nødvendigvis har de samme interesser. Jeg forestiller mig lidt at forældrene er som Owen Wilson og Julia Roberts i filmatiseringen af "Wonder" - nogle der er meget elsklige og som bare vil det bedste for deres børn, også selvom de ikke altid ved det. Jeg synes dog godt de kunne have interesseret sig mere for hvad Eliza laver. De går meget op i drengenes fritid og liv, men ikke Elizas og det burde de måske. Det er dog fedt at drengene støtter op om Eliza og tager hendes parti.

Jeg vil klart anbefale bogen til unge der kan lide at læse realistiske historier, der tager fat på nogle følsomme emner, på en ny og anderledes måde. Jeg var i hvert fald godt underholdt hele vejen igennem og nød meget at læse den - også selvom der var enkelte irritationsmomenter og at den var på engelsk!

Fakta:
Forlag: HarperCollins
Udgivet: 2017 (på engelsk)
Antal sider: 385
5 ud af 6 stjerner

Ingen kommentarer:

Send en kommentar